Handelingen

Zwijndrecht, Burgemeester Jansenlaan 37 - Eben Haëzer

Uit Reliwiki

Versie door Marc (overleg | bijdragen) op 26 mrt 2024 om 16:35 (→‎Geschiedenis)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Eben Haezer
Genootschap: Geref. Gemeenten
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Zwijndrecht
Plaats: Zwijndrecht
Adres: Burgemeester Jansenlaan 37
Postcode:
Inventarisatienummer: 03781
Jaar ingebruikname: 1965
Architect: Geenen en Oskam
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Tot 1965 behoorde de gemeente Zwijndrecht tot het kerkverband van de Chr. Ger. Kerken. Zie ook Zwijndrecht, Lindelaan - Christelijke Gereformeerde Kerk Daarna was het vijf jaar een zelfstandige gemeente. In 1969 is gevraagd om aansluiting (overkomst) bij (naar) de Gereformeerde Gemeenten. Tijdens de classisvergadering van 8 september 1969 is aan ds. Venema (destijds plaatselijk predikant) toestemming gegeven om voor te gaan in de classes Dordrecht en Ridderkerk. Tijdens de classisvergadering van 11 mei 1970 wordt de gemeente Zwijndrecht, inclusief haar predikant Ds. E. Venema, opgenomen in het kerkverband van de Gereformeerde Gemeenten.

Mooie moderne kerk met toren.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 17 maart 2009.

Het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente te Zwijndrecht wordt grondig verbouwd. Er zijn een aantal redenen voor de verbouwing, laat architect John Mol, lid van de bouwcommissie, desgevraagd weten. Zo is er te weinig zaalruimte en een te klein fietsenhok. Ook kwam er vanuit de gemeente het verzoek om het gebouw beter toe te rusten voor activiteiten in het kader van gemeente-zijn. Ten slotte drong de brandweer aan op aanpassing van het kerkgebouw in verband met de veiligheid.

De bouwcommissie onderzocht een aantal mogelijke oplossingen. Ook nieuwbouw was een optie. Hier is echter van afgezien, vanwege de hoge investeringskosten. Uiteindelijk werd besloten het gebouw grondig te verbouwen. Mol: „In nauw overleg met onder anderen een stedenbouwkundige is besloten het hele gebouw in zijn waarde te laten en op de rand van de kavel als het ware een grote tuinmuur te bouwen in een contrasterende kleur ten opzichte van het gebouw zelf.” Bij de toren komt een nieuwe centrale entree. In de tussenruimte tussen de nieuwe gevel en het bestaande gebouw worden nieuwe ganggebieden, garderoberuimten en ontmoetingsruimten gecreeërd.

Aan de Hoveniersstraat komt een andere fietsenstalling. In de achtertuin van de pastorie komt een nieuwe grote zaal voor 120 personen (opsplitsbaar in twee kleinere zalen) met een nieuwe keuken, een uitgebreide toiletgroep, een nieuwe consistorie en extra opslagruimte. Verder worden in het kerkgebouw de toiletten aangepast en uitgebreid, komt er een nieuwe verwarmingsinstallatie en een nieuwe techniekruimte, wordt de meterkast vervangen en wordt er achterstallig groot onderhoud gepleegd, zoals het vervangen van het voegwerk en het isoleren van het dak.

Door de bouw van een nieuwe grote zaal ontstaat er in het huidige kerkzaal ruimte voor 86 nieuwe zitplaatsen. Mol verwacht dat de nieuwbouw op z’n vroegst na de zomervakantie kan starten in verband met nog lopende procedures. De totale kosten van de uitbreiding en verbouwing bedragen ongeveer 2,5 miljoen euro.

De gereformeerde gemeente te Zwijndrecht telt ongeveer 620 leden en 460 doopleden. Predikant is ds. J. Veenendaal.

Links


Afbeeldingen

Exterieur

Interieur