Zutphen, Nieuwstadskerksteeg 2 - Nieuwstadskerk

Naam kerk: St. Johannes de Doper
Adres: Nieuwstadskerksteeg 2
Postcode: 7201NH
Jaar ingebruikname: 13e
opname 04-06-2009 foto. Edward Ippel. Hoorn.

Geschiedenis

R.K. parochiekerk Sint Jan de Doper. Bijnaam "Nieuwstadskerk". Historische hallenkerk met hoge toren.

Al in 1977 is begonnen met de restauratie, die in diverse etappes plaatsvond. Op 28 mei 2004 was alles klaar en kon de kerk weer gebruikt worden. Ook het oude Timpe-orgel uit 1817 is door de fa. Reil te Heerde gerestaureerd. (52-04)

Restauratie in 1816 en 1983.

• Begin 2018 toren in restauratie, en in de steigers.

Monumentomschrijving Rijksdienst

NIEUWSTADSKERK, thans R.-K. van St. Johannes de Doper. Driebeukige, kleine hallenkerk, overwelfd met stenen kruisgewelven op zeer zware pijlers en voorzien van een kort, driezijdig gesloten koor. Hoge, westelijke toren met slanke, ingesnoerde naaldspits en topkoepeltje. Middenbeuk, rechte gedeelte van het koor en onderste drie geledingen van de toren XIVa: verhoging toren XVb; absis 1459; zijbeuken in gedeelten XV B- XVI A. Inventaris: vier verminkte koperen kronen (XVII) en een grote (XVIII). Klokkenstoel met gelui van drie klokken, waarvan een van een anonieme gieter, 1443, diam. 71 cm., een van W. Wegewaert, 1565, diam. 146,6 cm. (Gelast) en een van G. Moer, 1465, diam. 98,3 cm. Mechanisch torenuurwerk B. Eijsbouts, Asten, 1922, nr. 760, later voorzien van electrische opwinding. Orgel met Hoofdwerk en Onderpositief, in 1818 gemaakt door J.W. Timpe met gebruikmaking van ouder pijpwerk.