Handelingen

Zuidwolde, Hoofdstraat 98 - Hervormde Kerk: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

(Afbeeldingen)
Regel 80: Regel 80:
 
<gallery>
 
<gallery>
 
Afbeelding:Zuidwolde Hervormde kerk.JPG
 
Afbeelding:Zuidwolde Hervormde kerk.JPG
 +
Afbeelding:Zuidwolde PKN Hervormde kerk.jpg|ansichtkaart 1977
 
Afbeelding:Zuidwolde Herv Kerk 1902.jpg
 
Afbeelding:Zuidwolde Herv Kerk 1902.jpg
 
</gallery>
 
</gallery>

Versie van 25 mrt 2011 om 19:28


Algemene gegevens
Genootschap : PKN Hervormd
Gemeente : De Wolden
Plaats : Zuidwolde
Adres : Hoofdstraat 98
Provincie : Drenthe
Jaar ingebruikname : 1823
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk : Hervormde kerk
Architect :
Monument-status: Rijksmonument
Geschiedenis

Kerkgebouw op T-vormige plattegrond in neoclassicistische vormen, voorzien van dakruiter met ingesnoerde spits. De kerk kwam in 1823 als zaalkerk tot stand ter vervanging van een middeleeuwse voorganger. In 1856 werd het oostelijk deel vervangen door een dwarsschip met afgewolfd zadeldak. In de dakruiter, die in 1926 zijn huidige vorm kreeg, hangen twee door Willem van Wou gegoten klokken uit 1502. Kansel uit 1823.

Inleiding

De Hervormde kerk, gesitueerd aan de Hoofdstraat 98 te Zuidwolde in de provincie Drenthe, geniet wettelijke bescherming ingevolge de Monumentenwet 1988 vanwege de twee luidklokken uit 1502 met klokkenstoel. Beide klokken zijn gegoten door Willem van Wou, van wiens oeuvre nog acht klokken bewaard zijn gebleven: in Culemborg, Den Oever, Huis ter Heide (provincie Utrecht), Oudewater, Soest, Wijk bij Duurstede en Zuidwolde (provincie Drenthe, twee stuks).

Omschrijving

HERVORMDE KERK, beschermd VANWEGE de twee monumentale LUIDKLOKKEN met bestaande KLOKKENSTOEL in de klokkentoren. Beide luidklokken zijn in 1502 door Willem van Wou gegoten. De ene klok heeft een doorsnede van 0.77 meter, toon Ais 1 en een gewicht van 283 kilo. Volgens het randopschrift is de klok gewijd aan "IHESUS MARIA IOHANNES SANCTA ANNA ORA PRO NOBIS WILHELMUS DIE WOU ME FECIT ANNO DOMINI M CCCCCII".

De tweede klok heeft een diameter van 0.88 meter, toon Gis 1 en een gewicht van 373 kilo met als randopschrift: "IHESUS MARIA IOHANNES AC MATERNUS ORA PRO NOBIS WILHELMUS DE WOU MET FECIT ANNO DOMINI M CCCCCII". De klokkentoren bevindt zich op de nok van de kerk, aan de westzijde.

Waardering

De Hervormde kerk, gesitueerd aan de Hoofdstraat 98 te Zuidwolde in de provincie Drenthe geniet wettelijke bescherming vanwege de twee LUIDKLOKKEN uit 1502 met KLOKKENSTOEL in de klokkentoren op basis van:

- de staat van hoge ouderdom van de twee luidklokken met klokkenstoel;

- de hoge mate van zeldzaamheid van de twee luidklokken met klokkenstoel;

- de hoge graad van historisch vakmanschap dat in de twee luidklokken van Willem van Wou besloten ligt, met name in de toon, in de kwaliteit van het gietwerk en zowel in de detaillering van de ornamentiek als in de opschriften.

Orgel

In 1902 bouwt J. Doornbos (Groningen) een nieuw orgel in deze kerk. De firma Hendriksen & Reitsma (Nunspeet) maakt in 1971 een nieuw orgel in de orgelkas uit 1902. Ruim 600 pijpen van Doornbos worden opnieuw gebruikt, bijna 300 nieuw gemaakt. In 2004 reinigt de firma Hendriksen & Reitsma het orgel en vervangt de Prestant 4' van het tweede manuaal door een Dulciaan.

Dispositie
  • Manuaal 1: Bourdon 16' - Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Quint 2⅔' - Octaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 3-5 sterk - Trompet 8'.
  • Manuaal 2: Holpijp 8' - Roerfluit 4' - Nasard 2⅔' - Woudfluit 2' - Sesquialter 2⅔' 2 sterk discant - Dulciaan 8' (2004).
  • Pedaal: Subbas 16' (transm.).
  • Koppelingen: manuaal 1 aan pedaal - manuaal 2 aan pedaal - manuaal 2 aan manuaal 1.
  • Tremulant gehele werk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1. Winddruk: 95 mm. WK.

Afbeeldingen