Handelingen

Zeist, Joubertlaan 5 - Rehobothkerk

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (overleg | bijdragen) op 20 apr 2024 om 15:26 (arch)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Rehobothkerk
Genootschap: Gereformeerde Gemeente
Provincie: Utrecht
Gemeente: Zeist
Plaats: Zeist
Adres: Joubertlaan 5
Postcode: 3701JT
Sonneveld-index: 04583
Jaar ingebruikname: 1972
Architect: Ir. P. v. Hoogevest en Ir. P. Wassink
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Groot, architectonisch buitengewoon interessant en origineel, kerkgebouw uit 1972, met 1140 zitplaatsen. "Refodome". Verving een voormalig kerkgebouw De Gereformeerde Gemeente is gesticht in 1884. De zeven halfronde uitbouwen van het huidige kerkgebouw stellen de zeven scheppingsdagen voor. In 2013 werd dit markante kerkgebouw tijdens een prijsvraag op een satirische website gekozen als "Lelijkste Nog te Slopen Kerk" in Nederland. Dit was toen een reactie op de, door het Nederlands Dagblad begin 2013 georganiseerde, wel serieuze, enquête "De Mooiste Gesloopte Kerk in Nederland".

  • Begin jaren 2020 wordt dit kerkgebouw aangemerkt als interessant voorbeeld van brutalisme.

Orgel

De firma Pels & Van Leeuwen plaatste in 1972 een nieuw orgel in dit kerkgebouw

In de media

  • Uit: Reformatorisch Dagblad d.d. 4 augustus 2009.

De gereformeerde gemeente in Zeist heeft onlangs een kosterswoning en een rouwkamer aan het kerkgebouw aan de Bergweg gebouwd. De oude kosterswoning, op dezelfde kavel als het kerkgebouw, werd te klein voor het kostersgezin, aldus scriba F. Dukel. De oude woning wordt te huur gezet en blijft eigendom van de kerk. Het huis mag van de burgerlijke gemeente niet worden onttrokken aan de Zeister woningvoorraad. Op een ander deel van het terrein staat de nieuwe woning. Deze is enkele weken geleden opgeleverd. De koster en zijn gezin verhuizen in september. De rouwkamer, tussen het kerkgebouw en de kosterswoning, zal naar verwachting aan het eind van het jaar worden opgeleverd. De kerkenraad besloot tot de bouw hiervan nadat uitvaartondernemer Monuta het uitvaartcentrum aan de Nijenheim overnam. „De begrafenis­ondernemer uit onze kring was niet meer welkom”, aldus de scriba. „De sfeer bij Monuta is ook anders. Toen besloten we tot de bouw van een eigen rouwkamer, zoals veel kerken bij nieuwbouw al hebben.” De bouw van rouwkamer en woning kon „op hoofdlijnen budgettair neutraal” plaatsvinden. De gemeente verkocht een derde woning, ook op de kavel van de kerk. De gereformeerde gemeente te Zeist telt 606 leden en 319 doopleden.

  • Uit: Reformatorisch Dagblad d.d. 10 november 2009.

De gereformeerde gemeente van Zeist bestaat donderdag 125 jaar. Het jubileum wordt zaterdag gevierd met een gemeentemiddag waarin wordt teruggeblikt op het verleden. Ook kunnen belangstellenden dan de kosterswoning en rouwkamer bekijken die recent aan de kerk zijn gebouwd. Ds. J. J. van Eckeveld houdt zondag een herdenkingspreek. Ter gelegenheid van het jubileum is een prekenboek uitgegeven met de titel ”Naar uw gemaakt bestek”. Hierin zijn elf preken opgenomen van predikanten die de afgelopen 125 jaar de gemeente hebben gediend. Belangstellenden buiten Zeist kunnen in het bezit komen van het boek door 17,50 euro over te maken op rekeningnummer 375274227 ten name van Kerkenraad geref. gem. Zeist, onder vermelding van ”Jubileumboek” en adresgegevens.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur