Handelingen

Zaandam, Stationsstraat 6 - Doopsgezinde Vermaning

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Kapel Doopsgezind Weeshuis
Genootschap: Doopsgezinde Broederschap
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Zaanstad
Plaats: Zaandam
Adres: Stationsstraat 6
Postcode: 1506DG
Inventarisatienummer: 15112
Jaar ingebruikname: 1649
Architect:
Huidige bestemming: kosterij en kantoorruimten
Monument status: Rijksmonument 40060


Geschiedenis

Monumentaal gebouw, nu niet meer herkenbaar als voormalige Doopsgezinde Kerk.

In 1649 bouwen de Vlaamse doopsgezinden een eigen vermaning aan het Stikkelspad, later Spinhuispad, Spoorstraat en Stationsstraat.

Door fusie met de Waterlandse doopsgezinden komt de vermaning leeg te staan, daar een nieuwe vermaning wordt gebouwd in de Molenbuurt, later Westzijde 80.

De Lutheranen bouwen in 1699 een eigen kerk aan het Vinkenpad, totdat die kerk klaar is wordt het pand aan hen ter beschikking gesteld. In 1713 wordt het vervolgens ingericht tot weeshuis. Tot 1911 behoudt het die functie.

In 1947 wordt het verbouwd tot zalencentrum en kosterwoning. Tegenwoordig worden de zalen aan derden verhuurd als kantoorruimte en wordt de woning door de koster van de vermaning Het Nieuwe Huys aan de Westzijde bewoond.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Voormalig Doopsgezind Weeshuis. Houten gebouw met verdieping en schilddak, 1712-'13. Bakstenen voorgevel met in het midden een ingang met bovenlicht in een pilasteromlijsting. Links terugliggend een lage zijvleugel van hout met getorste makelaar op de eindgevel. Drie tegelschouwen.

Afbeeldingen

Exterieur