Handelingen

Yerseke, Steeweg - Gereformeerde Gemeente

Uit Reliwiki

Versie door Marc (overleg | bijdragen) op 26 mrt 2024 om 11:47 (→‎Geschiedenis)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Gereformeerde Gemeente
Genootschap: Gereformeerde Gemeente
Provincie: Zeeland
Gemeente: Reimerswaal
Plaats: Yerseke
Adres: Steeweg
Postcode:
Sonneveld-index:
Jaar ingebruikname:
Architect: Wouter van Beijnum
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Ontwerp van een grote "refodome", ter vervanging van het te klein geworden huidige kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente aan de Oude Boogaert 2

In 2017 was nog niet begonnen met de bouw van deze kerk, omdat er verzet was van omwonenden.Maar na veel verzet is de bouw gestart in 2023

In de media

  • Uit PZC, 9 juli 2014

Het nieuwe kerkgebouw dat de Gereformeerde Gemeente aan de Steeweg in Yerseke wil bouwen, kan op termijn plaats bieden aan 2800 kerkgangers. Het grootste kerkgebouw van Nederland, in Opheusden, telt 2850 zitplaatsen. Voorlopig gaat het kerkbestuur uit van 2000 zitplaatsen. Maar als in de toekomst uitbreiding nodig is, kunnen galerijen worden gecreëerd die plaats bieden aan nog eens 800 mensen. Met die optie tot uitbreiding wordt in het ontwerp rekening gehouden. De gemeente heeft nu ruim 2300 leden.

Op verzoek van het kerkbestuur heeft architect Wouter van Beijnum een traditioneel gebouw ontworpen. De nok van het hoogste dak komt op dertig meter; het torentje aan de voorzijde wordt in totaal 40 meter hoog. De kerk, pastorie, kosterswoning en het 350 plaatsen tellende parkeerterrein worden zoveel mogelijk omzoomd door bomenrijen.

  • Uit De Volkskrant, 11 juli 2017

Rumoer over de bouw van een nieuw, groot gebedshuis gaat vandaag de dag steevast om een moskee. Zo niet in Yerseke. Daar is het de aangekondigde bouw van een 'megakerk' van de gereformeerde gemeente die tot ophef leidt. Vanavond beslist de gemeenteraad van het Zeeuwse vissersdorp over de droomwens van de orthodoxe geloofsgemeenschap, waarvoor zij al ruim 4 miljoen euro heeft ingezameld. Het zal er bij de stemming om spannen.

De grootste kerk van protestants Nederland mag worden gebouwd in het Zeeuwse vissersdorp Yerseke. Bij de hoofdelijke stemming in de gemeenteraad stemden dinsdagavond tien raadsleden voor en acht tegen.

In de media

  • Uit: Reformatorisch Dagblad d.d. 30 september 2023

Onder grote belangstelling heeft ds. C. van Krimpen zaterdag een gedenksteen geplaatst naast de hoofdingang van de nieuwe kerk in aanbouw van de gereformeerde gemeente in Yerseke.

De voorzitter van de stuurgroep, ouderling P. van Vijven, opende de bijeenkomst en heette daarbij de aanwezige gemeenteleden, directie en personeel van bouwbedrijf Boogert, afgevaardigden van kerkelijke deputaatschappen en de gemeente Reimerswaal van harte welkom.

Ds. Van Krimpen mediteerde over de Bijbeltekst op de gedenksteen, uit Zacharia 4 vers 7b: „want hij zal den hoofdsteen voortbrengen met toeroepingen: Genade, genade zij denzelven!” Vervolgens verrichtte hij de officiële handeling en plaatste de gedenksteen in de buitengevel van de kerk. Ter afsluiting van de bijeenkomst zongen de aanwezigen uit Psalm 89:1. Aansluitend was er voor de gemeenteleden, genodigden en andere belangstellenden gelegenheid om in en rond de kerk de voortgang van de bouwwerkzaamheden te bekijken. De activiteitencommissie bood daarbij gratis koffie, thee en fris aan en verkocht etenswaren ten bate van het bouwfonds. Ook was er de mogelijkheid om bepaalde bouwonderdelen te sponsoren. In totaal heeft de activiteitencommissie met diverse acties al bijna een half miljoen euro opgehaald voor de nieuwbouw.

De nieuwbouwplanning loopt op schema. Binnenkort zal de met zink afgewerkte torenspits worden geplaatst. Tegelijkertijd wordt daarop een windvaan in de vorm van een Zeeuwse hoogaars, die door een gemeentelid is gemaakt en gesponsord, gezet, waarmee het hoogste punt van de kerk wordt bereikt: 45 meter. In januari zal worden begonnen met de interieurafbouw. Op het kerkterrein worden ook een pastorie en kosterswoning gebouwd, waarvan inmiddels de eerste verdiepingsvloer is gestort. Ook de terreininrichting vordert gestaag, de contouren van het parkeerterrein zijn al goed zichtbaar. Er worden 353 parkeerplaatsen ingericht op het eigen terrein.

Als alles volgens planning blijft verlopen zal de kerk in juni 2024 in gebruik worden genomen. De kerk telt 2.000 zitplaatsen, 1.600 op de begane grond en 400 op de galerij, en een groot aantal ruime zalen, een opbaarruimte met familiekamer, een bibliotheek en een moderne keukenfaciliteit.

Afbeeldingen