Handelingen

Wormer, Kerkstraat 4 - Nieuwe Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Nieuwe Kerk
Genootschap: PKN Protestantse Gemeente Wormer
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Wormerland
Plaats: Wormer
Adres: Kerkstraat 4
Postcode: 1521JN
Inventarisatienummer: 06218
Jaar ingebruikname: 1809
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 39524


Geschiedenis

Aardige dorpskerk met toren, gebouwd als Hervormde Kerk. Sinds 2005 Protestantse kerk (PKN).

Monumentomschrijving Rijksdienst

Ned. Herv. Kerk. Zaalkerk uit 1807 met houten torentje boven de westgevel. Zerkenvloer. Preekstoel, doophek, twee herenbanken, kerkbanken, twee koperen doopbogen, koperen lezenaar, koperen doopbekkenhouder (met bekken), drie koperen lichtkronen en vijfendertig koperen blakers, XVII. Scheepsmodel, XVIII. Tweeklaviers orgel, in 1865 gemaakt door Flaes en Brünjes. Een steunbeer aan de zuidmuur van de kerk draagt een houten zonnewijzer.

Recente geschiedenis

Uit Reformatorisch Dagblad, 3 februari 2009.

In de Nieuwe Kerk aan de Kerkstraat in Wormer wordt met diverse activiteiten herdacht dat de kerk dit jaar 200 jaar bestaat. De naam van de kerk doet niet vermoeden dat het bedehuis al zo oud is. Er was namelijk eerst een Oude Kerk. Deze dateerde uit 1450. In 1661 stortte de toren in de kerk tijdens een zware storm. Het interieur werd toen vernield.

Tweehonderd jaar geleden werd er een andere kerk gebouwd en die heette toen Nieuwe Kerk. Het interieur dat na 1661 in de Oude Kerk kwam, is toen in deze Nieuwe Kerk geplaatst. Eind 2004 en begin 2005 werd het gebouw ingrijpend verbouwd in verband met de officiële fusie tussen de hervormde gemeente en de gereformeerde kerk in Wormer. Het was de start van de protestantse gemeente in Wormer en vervolgens werd besloten om de naam Nieuwe Kerk weer te gebruiken.


Afbeeldingen

Exterieur

Interieur