Handelingen

Woldendorp, A.E. Gorterweg 26 - Gereformeerde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Kerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Groningen
Gemeente: Eemsdelta
Plaats: Woldendorp
Adres: A.E. Gorterweg 26
Postcode: 9946PC
Inventarisatienummer: 01381
Jaar ingebruikname: 1949
Architect: Loo, v. & Mei, vd.
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

Buiten gebruik in 2006, later muziekcentrum. De Gereformeerde Kerk is in 2006 verkocht en omgebouwd en ingericht als muziekcentrum. Het orgel is verhuisd naar de kerk van Peperga (Fr). (60-08). In verval geraakt. Gesloopt 2e helft van mei 2018.

In de media

  • Uit Gereformeerdekerken.info, d.d. 9 augustus 2017

De voormalige gereformeerde kerk in het Groningse Woldendorp wordt gesloopt. Er voor in de plaats komt een dorpsplein. De in 1949 in gebruik genomen en in 2006 aan P. Stapel verkochte gereformeerde kerk te Woldendorp. De Nederlandse Aardolie Maatschappij, de NAM, die het kerkgebouw – zoals we al eerder berichtten – voor anderhalve ton van de vorige eigenaar kocht, heeft voor de kerk een sloopvergunning aangevraagd. De kerkmuren hellen over en het is momenteel gevaarlijk om er in te verkeren. Zou de kerk hersteld worden dan zouden de kosten 450.000 euro bedragen. Dat is geen optie.

De plaats van de kerk kan volgens de vorige eigenaar Pieter Stapel – die er als muziekliefhebber ooit een cultuurpaleis van wilde maken – mooi een dorpsplein gaan vormen. ‘Zo leeft het gereformeerde verleden van het dorp toch voort, maar op een eigentijdse manier. Zo ontstaat een groen plein in het hart van het dorp’.

Afbeeldingen