Handelingen

Winterswijk, Zonnebrink 61 - Zonnebrinkkerk

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (Overleg | bijdragen) op 7 jul 2021 om 13:46 (Externe links)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Zonnebrinkkerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Winterswijk
Plaats: Winterswijk
Adres: Zonnebrink 61
Postcode: 7101NA
Inventarisatienummer: 12437
Jaar ingebruikname: 1906
Architect: Tjeerd Kuipers (1857 - 1942)
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Gebouwd als Gereformeerde kerk op dezelfde plaats als de door brand voorgaande kerk. Karakteristieke Kuiperskerk met toren. De ruimte in de Zonnebrinkkerk bleek nogal eens onvoldoende te zijn. Vandaar dat kerkbouwplannen besproken werden, die door de te hoge kosten echter niet verwezenlijkt werden. Wel werd als resultaat daarvan een nieuwe kerkenraadskamer bij de kerk gebouwd, die op 28 augustus 1950 gereed kwam. Uitbreiding 1981 met kerkcentrum.

Orgel

In de Gereformeerde Kerk te Winterswijk was een orgel aanwezig van de firma Koch. Het werd in 1950 door De Wit omgebouwd naar een electro-pneumatische tractuur en uitgebreid met enkele (unit-)stemmen. De speeltafel verhuisde naar een galerij tegenover het orgel. Omdat het orgel niet zo goed meer functioneerde, liet men de firma Koch achter het oude front een nieuw instrument bouwen, met behoud van zes stemmen. Dit orgel werd uitgerust met elektrische kegelladen. Het functioneerde echter ook niet zonder problemen, zodat tenslotte besloten werd een geheel nieuw mechanisch orgel te laten bouwen. Het orgel is tegelijk met de verbouwde kerk in gebruik genomen op 27 november 1981. De firma Pels & Van Leeuwen had het instrument gebouwd. Het orgel heeft een Sesquialter op het rugwerk met twee standen. In half geopende stand klinkt enkel de Quint 2 2/3'. De pedaalstemmen zijn vanaf het klein octaaf transmissies.

In de media

  • Uit Slingelandfm.nl, d.d. december 2016

De protestantse gemeente Winterswijk gaat op termijn een van haar twee kerkgebouwen (de Jacobskerk dan wel de Zonnebrinkkerk) afstoten. Ook wordt gedacht aan een commerciële partij voor de exploitatie van het zalencentrum van de Zonnebrinkkerk en aan het medegebruik van die kerk door een andere geloofsgemeenschap. Een onderzoekscommissie gaat zich nu buigen over mogelijke oplossingen.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur