Handelingen

Windesheim, Dorpsstraat 4 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki

Versie door 99.59.102.6 (Overleg) op 25 jun 2009 om 03:40 (-1)


Algemene gegevens
Genootschap : PKN Hervormd
Gemeente : Zwolle
Plaats : Windesheim
Adres : Dorpsstraat 4
Provincie : Overijssel
Jaar ingebruikname : 15 e
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk : Hervormde kerk
Architect :
Monument-status: Rijksmonument
Inventarisatienummer: 10692
Geschiedenis

N.H. KERK. Gebouw op rechthoekige grondslag onder zadeldak tussen topgevels; enig overgebleven gebouw van het klooster te Windesheim. Uitwendig talrijke sporen van vroegere vensters. Preekstoel (XVIIc), koperen lezenaar (XVIIIb), grafzerken. Mechanisch torenuurwerk. Is buiten gebruik gesteld.

In 1368 schenkt Berthold ten Hove zijn bezit de hof van Windesheim aan Florens Radewijnsz, een van de Broeders van het Gemene leven te Deventer en rechterhand van Geert Grote (1340-1384), om er een klooster te bouwen. Samen met zes medebroeders wordt het klooster gesticht op de zandrug van Windesheim en op 17 oktober 1387 wordt het klooster met kerk ingewijd. Na vele verbouwingen en vergrotingen en aansluiting van verwante kloosters groeit dit klooster uit tot het hoofdklooster van de Congregatie van Windesheim. Na de Reformatie wordt in 1596 - 1599 het klooster afgebroken. Van het hele complex blijft alleen nog de brouwerij over. De huidige hervormde kerk van Windesheim is de voormalige brouwerij van het beroemde klooster der Regulier Kanunniken van Augustinus. Sinds 1634 is de brouwerij kerkzaal. Aan de oostzijde aan de kant van de doorgaande weg staat het uit 1915 daterende catechisatiegebouwtje. Aan de westkant de kosterswoning.

zoWE5b <a href="http://jnukmaqduwnl.com/">jnukmaqduwnl</a>, [url=http://sykylpbftnty.com/]sykylpbftnty[/url], [link=http://zoqnoohtcvoq.com/]zoqnoohtcvoq[/link], http://ealwzwfvhfnz.com/