Handelingen

Willemstad, Kerkring 19 - Koepelkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Koepelkerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Willemstad
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Moerdijk
Plaats: Willemstad
Adres: Kerkring 19
Postcode: 4797AA
Inventarisatienummer: 08596
Jaar ingebruikname: 1607
Architect: Muyr, Adriaan de, ca
Huidige bestemming: kerk met kerkhof
Monument status: Rijksmonument 38956

Geschiedenis

Historische, stadsbeeld bepalende koepelkerk.

Door oorlogshandelingen verwoest in 1944, hersteld. Door brand verwoest in 1950, hersteld. Protestantse kerk sinds 2005.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Nederlands Hervormde Kerk. Eerste in ons land voor de protestantse eredienst gebouwde kerk, in 1597 begonnen naar ontwerpen van Andries de Roy en Coenraad van Horenborch die tevens het steenhouwwerk leverde; in 1607 voltooid, in 1791 hersteld; in 1950, tijdens het herstel van oorlogsschade, uitgebrand. Achtkante centraalbouw met onvoltooide vierkante toren (het "baarhuis") en sacristie. Rode baksteen en lijsten en vensterneggen van Naamse steen. Inwendig met halfronde toscaanse wandpilasters en houten koepelgewelf. Boven de ingang naar de Voorstraat een steen met opschrift aangaande inwijding (1607) en herstelling (1791). Eiken kansel uit 1659, afkomstig uit de kerk van Hoogvliet, en enige banken uit omstreeks 1670, afkomstig uit de kerk van Graft. Mechanisch torenuurwerk, Eijsbouts, elektrische opwinding. In de kerk en erbuiten, op het omgrachte kerkhof, vele grafzerken.

Orgel

Na een felle kerkbrand in 1950, waarbij het oude orgel verloren is gegaan, kreeg Van Leeuwen de opdracht een nieuw instrument te bouwen. De kas werd gebouwd in oude stijl onder toezicht van monumentenzorg. Sinds 2003 is de Hervormde Gemeente van Willemstad samen op weg met de Gereformeerde Kerk. De voormalige Hervormde Kerk is sinds enkele jaren het enige protestantse kerkgebouw in de stad, en heeft de naam Koepelkerk gekregen.

Externe links

Afbeeldingen

Interieur