Handelingen

Veldhoven, Dorpstraat 122 - Michaëlkerk

Uit Reliwiki

Versie door JvN (Overleg | bijdragen) op 24 mei 2022 om 14:22
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Michaëlkerk
Genootschap: Christengemeenschap
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Veldhoven
Plaats: Veldhoven
Adres: Dorpstraat 122
Postcode: 5504HH
Inventarisatienummer: 08472 08475
Jaar ingebruikname: 1912
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Geen

Geschiedenis

Voormalige Nederlands Hervormde Kerk uit 1912, gebouwd ter vervanging van een eerder kerkgebouw uit 1826. Buiten gebruik als Hervormde Kerk in 1960, toen de nieuwe Immanuëlkerk in gebruik werd genomen. Na jaren van zwaar verval is dit kerkje eind jaren 1960 gerestaureerd c.q. fors verbouwd. Daarbij is het kleine torentje op de voorgevel verwijderd, en het hele exterieur wit gepleisterd. Sinds die restauratie is dit kerkje, met de naam Michaëlkerk, in gebruik bij de Christengemeenschap, "Beweging tot religieuze vernieuwing", op antroposofische basis, voor de regio Eindhoven.

Over de kerkgenootschappen "Christengemeenschap" en "Christengemeente"

Wellicht ten overvloede zij hier nog gemeld, dat "De Christengemeenschap" (beweging tot religieuze vernieuwing, op antroposofische basis, t.o.v. de traditionele kerken "vrijzinnig" te noemen) een geheel ander kerkgenootschap is dan de "Christengemeente" (die meer lijkt op Volle Evangelie - en Pinkstergemeenten). Zowel Christengemeenschap als Christengemeente hebben, verspreid over het land, diverse kerkgebouwen voor hun vieringen in gebruik. Beide kerkgenootschappen "her"gebruiken vaak andere gebouwen, b.v. herenhuizen en scholen. De architectuur van enkele kerkgebouwen van De Christengemeenschap, b.v. in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Alkmaar, is opvallend modern en beslist interessant, details hierover elders te vinden. De Christengemeente maakt soms ook gebruik van afgestoten kerkgebouwen, een voorbeeld hiervan is de vm. Geref. Rehobothkerk in Gorinchem.

Geschiedenis Michaëlkerk Veldhoven (vervolg): uitbreiding 2014

Uitbreiding kerkgebouw De Christengemeenschap

De voormalige Nederlands Hervormde Kerk aan de Dorpsstraat in Veldhoven dateert uit 1912 en is eind jaren ’60 fors verbouwd en versoberd. De huidige gebruiker van het gebouw, de Christengemeenschap, heeft VDLP Architecten gevraagd voor het realiseren van een moderne uitbreiding van het kerkgebouw. Het bestaande gebouw bestond uit een grote gebedsruimte met kleine entreepartij en op de verdieping was een vergader- en opslagruimte aanwezig. Binnen het bestaande bouwvolume was daardoor geen mogelijkheid om nieuwe initiatieven een eigen ruimte toe te kennen. Er was behoefte aan een ruimte om voor en tijdens de diensten kinderen op te vangen. Ruimte om voor en na de dienst elkaar te ontmoeten en wat samen te drinken. Een ruimte om met grotere groepen te vergaderen en landelijke bijeenkomsten te organiseren. Omdat sloop van het huidige gebouw en vervangende nieuwbouw geen optie was, werd besloten om de bestaande entreepartij bij de gebedsruimte te betrekken. Naast het oude kerkgebouw is een nieuwe vleugel gebouwd, waarin een multifunctionele ruimte is gelegen, evenals ondersteunende functies als een pantry en de toiletgroep. Een nieuwe entree zorgt voor toegang tot zowel het oude als het nieuwe deel van het kerkgebouw. Om het onderscheid tussen het oude en het nieuwe, maar ook tussen de stille dienstruimte en de ondersteunende functies zichtbaar te maken, is de nieuwbouw in contrasterende vormen en materialen uitgevoerd. De Christengemeenschap is gestoeld op de inzichten van Rudolf Steiner en de antroposofische invloed is zodoende zichtbaar in vormgeving en het materiaalgebruik.

VDLP Architecten heeft het project van het begin, de planvorming tot het einde, de eindoplevering, begeleid.

Opdrachtgever: De Christengemeenschap Locatie: Dorpstraat Veldhoven Omvang: BVO 360 m2 Hoofdaannemer: Bouwbedrijf Van Gerven Adv. constructies: JV2 Bouwadvies Status: opgeleverd 2014

Externe links

Afbeeldingen