Handelingen

Veenendaal, Vijftien Morgen 51 - Adventkerk

Uit Reliwiki

Versie door Marc (overleg | bijdragen) op 23 mrt 2024 om 16:24 (→‎=Orgel)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Adventkerk
Genootschap: Gereformeerde Gemeente
Provincie: Utrecht
Gemeente: Veenendaal
Plaats: Veenendaal
Adres: Vijftien Morgen 51
Postcode: 3901HA
Inventarisatienummer: 00291
Jaar ingebruikname: 1998
Architect: Valk, J., Soest
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Gemeente gesticht in 1913, opnieuw gesticht in 1956. In 1998 nieuwe kerk op de plaats van de vorige, veel te klein geworden, in 1997 gesloopte, Adventkerk. Zeer groot kerkgebouw. Interessant voorbeeld van een "refodome". Aantal zitplaatsen 2220.

Orgel

Gebouwd door firma S. Steendam te Roodeschool.

Over de term "refodome"

De term "refodome" wordt soms gebezigd voor zeer grote, nieuwe kerkgebouwen in (o.a.) Nederland van, met name, de Gereformeerde Gemeenten, soms echter ook de Christelijke Gereformeerde Kerk, en de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt; recentelijk mogelijk ook de Hersteld Hervormde Kerk. Nader onderzoek naar deze term "refodome" nodig en nuttig. Enkele architectenbureaus in Nederland, waaronder Valk Architecten in Soest en Van Beijnum in Amerongen, ontwerpen in opdracht van de betreffende kerkelijke gemeenten, op maat, zulke grote kerkgebouwen, met altijd goed verzorgde bijruimten, en meestal ook sobere, maar duidelijk zichtbare soms hoge klokkentorens. Meestal zijn het zaalkerken met een concentrisch bankenplan, dat conform de gereformeerde liturgie nauw op de kansel is gericht. Soms wordt bij deze ontwerpen bij voorbaat rekening gehouden met een mogelijke latere uitbreiding, b.v. extra in te bouwen galerijen.

Goede voorbeelden van zulke "refodomes" zijn, behalve de onderhavige kerk in Veenendaal, o.a. te vinden in Barneveld (twee kolossale kerken vlak bij elkaar), Tholen, Zwolle, Bunschoten-Spakenburg, Gouda, Opheusden, Barendrecht en Goes.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur