Handelingen

Veendam, J. Kazemierstraat 11 - Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt
Genootschap: Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt
Provincie: Groningen
Gemeente: Veendam
Plaats: Veendam
Adres: J. Kazemierstraat 11
Postcode:
Sonneveld-index: 01291
Jaar ingebruikname: 1951
Architect:
Huidige bestemming: appartementen
Monument status: geenGeschiedenis

Aardige kleine wederopbouwkerk zonder toren. Buiten gebruik 2011, toen de gemeente is verhuisd naar de voormalige Gereformeerde Kerk de Kandelaar.

Verbouwd tot appartementen.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 12 januari 2010.

Vanaf 1 januari 2010 vormen de christelijke gereformeerde kerk (cgk) en de gereformeerde kerk vrijgemaakt in het Groningse Wildervank en Veendam een samenwerkingsgemeente. Dat meldt de nieuwste uitgave van het christelijke gereformeerde weekblad De Wekker.

Sinds 1997 waren er al samensprekingen. Nadat vanaf 2009 alle middagdiensten samen werden gehouden, hebben vanaf 2010 alle diensten gezamenlijk plaats. Om het proces van eenheid te versterken, zullen leden uit beide kerken in zogenaamde huisgroepen bijeenkomen.

De Gereformeerde kerk vrijgemaakt bestaat uit ruim 250 leden en de Christelijk Gereformeerde kerk uit ongeveer 125 leden. Aan de nieuwe gemeente is voor 50 procent ds. J.D. van ’t Zand (cgk) verbonden. Ook is een kerkelijk werker in de gemeente werkzaam.

Omdat geen van de bestaande gebouwen groot genoeg is voor de morgendiensten zullen die in een van de gebouwen van de protestantse gemeente ter plaatse worden gehouden. Het gebouw van de cgk wordt sinds 1 januari niet meer voor reguliere diensten gebruikt.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 20 april 2010.

De christelijke gereformeerde kerk (cgk) van Wildervank-Veendam en de gereformeerde kerk vrijgemaakt (gkv) van Veendam stemmen er mee in om als samenwerkingsgemeente verder te gaan. In januari gaven de classes al groen licht voor eenwording. De samenwerkingsovereenkomst zal zondag worden bekrachtigd in een eenwordingsdienst in De Kandelaar aan de Dr. A. Kuyperstraat te Veendam. Ds. P. van den Berg (gkv) en ds. A. C. van der Wekken (cgk) gaan voor in de dienst. De cgk telt ongeveer 120 leden en de gkv circa 260.

Externe link

Afbeeldingen