Handelingen

Veendam, Blankensteinkade 6 - De Hoeksteen

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Hoeksteen
Genootschap: Unie van Baptisten Gemeenten in Ned.
Provincie: Groningen
Gemeente: Veendam
Plaats: Veendam
Adres: Blankensteinkade 6
Postcode: 9641JZ
Jaar ingebruikname:
Architect:
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: geen

Geschiedenis

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 5 mei 2009

Tentoonstelling baptisme

VEENDAM – De baptistengemeente in Veendam bestaat dit jaar vijftig jaar. Zaterdag wordt ter gelegenheid hiervan in het plaatselijke Veenkoloniaal Museum de tentoonstelling ”Plant van eigen bodem; 50 jaar baptistengemeente Veendam” geopend. Op de tentoonstelling staat de geschiedenis van het baptisme in de Groningse en Drentse veenkoloniën centraal. De tentoonstelling loopt tot 23 augustus.

Aandacht is er onder meer voor de predikant Johannes Elias Feisser. Feisser speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van het baptisme in de veenkoloniën en in de rest van Nederland. In 1839 wordt hij predikant te Gasselternijveen. Daar raakt hij los van de „mens­gecentreerde theologie” door het lezen van de brieven van John Newton. In 1843 wordt hij uit zijn ambt gezet omdat hij weigert de kinderdoop te bedienen.

In 1845 laat hij zich samen met zes anderen door een baptist uit Hamburg dopen in de boerderij van een zekere Roelof Reiling aan de Nijveensche Mond. Feisser sticht samen met enkele anderen de eerste baptistengemeente van Nederland in de veenkoloniën. Feisser preekt later onder meer te Amsterdam en Nieuwe Pekela. Daar is hij in 1865 overleden.

Momenteel telt de Unie van Baptistengemeenten in Nederland, een overkoepelend baptistisch orgaan dat is opgericht in 1881, een kleine 12.000 leden, die aangesloten zijn bij een van de 83 plaatselijke gemeenten.

De Unie kent een eigen theologische opleiding, het Baptisten Seminarium, en een dienstencentrum.

De jubilerende baptistengemeente in Veendam ontstond in 1959 als zusterkerk van de gemeente in Muntendam. De gemeente in Veendam telt op dit moment ruim 200 leden.

Uit eigen Facebook 01-11-2020.

Bericht uit Facebook van deze gemeente, 1 november 2020 is de laatste zondag geweest dat men van dit gebouw als kerk gebruik heeft gemaakt. Er wordt op een nieuwe eigenaar gewacht, dus het staat te koop.

Afbeeldingen