Handelingen

Veen, Mussentiend 10 - Gereformeerde Gemeente (2023 -

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (overleg | bijdragen) op 20 apr 2024 om 16:28 (arch)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap: Gereformeerde Gemeente
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Altena
Plaats: Veen
Adres: Mussentiend 10
Postcode: 4264RS
Sonneveld-index: --
Jaar ingebruikname: 2023
Architect: Born architecten b.v. Middelharnis
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geenGeschiedenis

De nieuwe kerk van de gereformeerde gemeente (gg) in Veen is 25 oktober 2023 in gebruik genomen. Verving het voormalige kerkgebouw Zaterdag daarop was er open dag en konden belangstellenden het gebouw bekijken.

Het oude kerkgebouw, dat dateerde uit 1962, had te weinig ruimte. De kerk telde 480 zitplaatsen en beschikte ook over te weinig zaalruimte. Het nieuwe kerkgebouw op dezelfde plek heeft een kerkzaal met 500 zitplaatsen en kan door middel van een galerij met 100 plaatsen worden uitgebreid. Er zijn vier zalen, waarvan er twee samengevoegd kunnen worden tot een grote zaal. Daarnaast is er een opbaarruimte. De totale bouwkosten bedroegen ongeveer 4 miljoen euro.

Orgel

De kerk heeft een ander orgel gekregen, een Bakker-Timmengapijporgel uit 1911, dat uit een niet meer in gebruik zijnde kerk in Sexbierum komt. Dit orgel werd door de kerk van Sexbierum verkocht in verband met sluiting van het kerkgebouw De Terskflier (voorheen Gereformeerde Kerk). Het orgel werd in 1911 gebouwd voor de Hervormde kerk te Jutrijp. Daar verving het een orgel van Van Gruisen uit 1836 dat nu in de Stadslaankerk in IJlst staat. In 1976 werd het overgeplaatst naar de Gereformeerde Kerk te Sexbierum ter vervanging van een kleiner Bakker & Timmenga-orgel uit 1890. In maart 2022 werd het orgel door de firma Pels & Van Leeuwen gedemonteerd en overgebracht naar de opslag van de orgelbouwer. In april 2023 zijn de restauratie werkzaamheden aam het orgel gestart tevens werd het orgel uitgebreid met een Bazuin 16. Op 2 februari 2024 heeft de Gereformeerde Gemeente het orgel in gebruik genomen.

In de media

  • Uit: Reformatorisch Dagblad d.d. 25 oktober 2023

De nieuwe kerk van de gereformeerde gemeente (gg) in Veen wordt vrijdagavond in gebruik genomen. Dat gebeurt tijdens een dienst die om 19 uur begint en waarin de plaatselijke predikant ds. E. Bakker voorgaat. Zaterdag is er open dag, van 10 tot 15 uur, en kunnen belangstellenden het gebouw bekijken. Het oude kerkgebouw, dat dateerde uit 1962, had te weinig ruimte. De kerk telde 480 zitplaatsen en beschikte ook over te weinig zaalruimte. Het nieuwe kerkgebouw op dezelfde plek heeft een kerkzaal met 500 zitplaatsen en kan door middel van een galerij met 100 plaatsen worden uitgebreid. Er zijn vier zalen, waarvan er twee samengevoegd kunnen worden tot een grote zaal. Daarnaast is er een opbaarruimte. De totale bouwkosten bedroegen ongeveer 4 miljoen euro. De kerk heeft een ander orgel gekregen, een Bakker-Timmengapijporgel uit 1911, dat uit een niet meer in gebruik zijnde kerk in Sexbierum komt.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur