Handelingen

Varik, Kerkstraat 16 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Varik en Heeselt
Provincie: Gelderland
Gemeente: West Betuwe
Plaats: Varik
Adres: Kerkstraat 16
Postcode: 4064EB
Inventarisatienummer: 12287
Jaar ingebruikname: 1880
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Kerk: Gemeentelijk monument
Preekstoel: Rijksmonument


Geschiedenis

Neogotische kerk met historische toren. De 15de-eeuwse kerk aan de Waalbandijk is na 1880 afgebroken. Alleen de toren bleef staan. In 1880 verrees in de Kerkstraat een nieuwe Ned. Hervormde kerk. Deze kerk is gerestaureerd en 4 oktober 2008 opnieuw in gebruik genomen. (61-09)

Monumentomschrijving Rijksdienst

Neogotische kerk. Preekstoel uit 1660 en een klokkenstoel met klok van Petit en Fritsen, 1880, diam. 50,5 cm.

Orgel

De firma Blank & Zn. bouwde een nieuw orgel voor de Hervormde Kerk te Varik. Adviseur bij de bouw was Stoffel van Viegen, organist van de Dom in Utrecht. Het orgel heeft zes stemmen op het manuaal, die allen gedeeld zijn in bas en discant, en aangehangen pedaal. In mei 1962 is het orgel in gebruik genomen.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 7 oktober 2008.

De hervormde kerk van Varik is zaterdag heropend. Belangstellenden konden ’s middags een kijkje nemen in het opgeknapte kerkgebouw. Daarna vond de officiële opening plaats door wethouder F. van het Hoofd van de gemeente Neerijnen. Voor de instandhouding van het gebouw was de renovatie hard nodig. Het afgelopen jaar zijn onder andere het dak, de binnen- en buitenmuren en de toren opgeknapt. Ook is de toegangspoort hersteld. De kosten voor de ingrijpende opknapbeurt zijn nog niet helemaal gedekt. Jarenlang spaarde de kerk via een restauratiefonds om de renovatie te kunnen betalen. Daarnaast ontving de kerk diverse giften van fondsen en instellingen. Desondanks is het kerkbestuur nog op zoek naar extra middelen om de laatste uitgaven te betalen. Na de opening zaterdag had een vrijwilligersavond plaats. Zondagmorgen werd tijdens de eredienst eveneens aandacht besteed aan de heropening van het bedehuis.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur