Handelingen

Varik, Kerkstraat 16 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki

Versie door Fred Mobach (Overleg | bijdragen) op 3 nov 2014 om 19:54 (Afbeeldingen: Foto toegevoegd)


Algemene gegevens
Genootschap : PKN Hervormd
Gemeente : Neerijnen
Plaats : Varik
Adres : Kerkstraat 16
Provincie : Gelderland
Jaar ingebruikname : 1880
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk :
Architect :
Monument-status: Rijksmonument 30359
Inventarisatienummer : 12287


Geschiedenis

De 15de-eeuwse kerk aan de Waalbandijk is na 1880 afgebroken. Alleen de toren bleef staan. In 1880 verrees in de Kerkstraat een nieuwe NH kerk. Deze kerk is gerestaureerd en 4 oktober 2008 opnieuw in gebruik genomen. (61-09)

Monumentomschrijving Rijksdienst

Neogotische kerk. Preekstoel uit 1660 en een klokkenstoel met klok van Petit en Fritsen, 1880, diam. 50,5 cm.

Orgel

Het orgel is in 1962 gebouwd door de firma K.B. Blank & Zoon (Utrecht). Adviseur is de Utrechtse Domorganist Stoffel van Viegen

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 7 oktober 2008.

De hervormde kerk van Varik is zaterdag heropend. Belangstellenden konden ’s middags een kijkje nemen in het opgeknapte kerkgebouw. Daarna vond de officiële opening plaats door wethouder F. van het Hoofd van de gemeente Neerijnen.

Voor de instandhouding van het gebouw was de renovatie hard nodig. Het afgelopen jaar zijn onder andere het dak, de binnen- en buitenmuren en de toren opgeknapt. Ook is de toegangspoort hersteld. De kosten voor de ingrijpende opknapbeurt zijn nog niet helemaal gedekt. Jarenlang spaarde de kerk via een restauratiefonds om de renovatie te kunnen betalen. Daarnaast ontving de kerk diverse giften van fondsen en instellingen.

Desondanks is het kerkbestuur nog op zoek naar extra middelen om de laatste uitgaven te betalen. Na de opening zaterdag had een vrijwilligersavond plaats. Zondagmorgen werd tijdens de eredienst eveneens aandacht besteed aan de heropening van het bedehuis. .

Dispositie
  • Manuaal: Roerfluit 8' bas/discant - Quintadeen 8' bas/discant - Prestant 4' bas/discant - Fluit 4' bas/discant - Octaaf 2' bas/discant - Quint 11/3' bas/discant.
  • Pedaal: aangehangen.

Mechanische sleeplade. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur