Handelingen

Utrecht, Prins Bernhardplein 39 - Sint Jacobuskerk

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (Overleg | bijdragen) op 16 mei 2020 om 09:47 (kaart hersteld)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Jacobus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Utrecht
Gemeente: Utrecht
Plaats: Utrecht
Adres: Prins Bernhardplein 39
Postcode: 3555AK
Jaar ingebruikname: 1957
Architect: H.W. en G.H.F. Valk
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Nieuwe parochiekerk, opgericht jaren 1950 wegens een toenemend aantal katholieken in Utrecht-Zuilen.

Driebeukige basilicale kruiskerk op christocentrische plattegrond.

Karakteristiek werk uit het oeuvre van H.W. en G.H.F. Valk. Het priesterkoor is, conform het zgn. christocentrische concept (altaar centraal op de viering tussen schip en dwarsschip), uit- en inwendig benadrukt door een lage, gedrongen vieringtoren.

Deze St. Jacobuskerk was enkele decennia, na sloop van de St. Ludgeruskerk en de Salvatorkerk (inclusief opheffing van beide aparte parochies), de centrale R.K. kerk in de noordwestelijke wijk Utrecht-Zuilen.

Architectonisch redelijk vergelijkbaar met deze kerk is de R.K. St. Victor te Apeldoorn, uit dezelfde tijd en van dezelfde architecten..

  • 2016 - Voornemen tot sluiting.
  • 2017 - Vergevorderde plannen tot verkoop van de kerk aan de Best Life Church. Onttrekking aan de R.K. eredienst zondag 8 oktober 2017.
  • 2018 - In januari 2018 heeft de Evangelische gemeente Best Life Church de kerk in gebruik genomen.

In de media

  • Uit Sintludgerus.nl, 13 oktober 2016

Het parochiebestuur van de Ludgerusparochie heeft besloten om de Jacobuskerk te sluiten en te verkopen. Daarmee is de kerk niet langer beschikbaar voor katholieke erediensten. Hieraan voorafgaand zal de bisschop toestemming moeten geven om de kerk aan de eredienst te onttrekken. Om de kerk te kunnen onttrekken aan de eredienst en uiteindelijk te verkopen moet het parochiebestuur een kerkrechtelijke procedure doorlopen. Onderdeel daarvan is, dat de parochianen de gelegenheid krijgen om in een hoorzitting hun eventuele bezwaren kenbaar te maken tegen de sluiting van hun kerk.

  • Uit RTV Utrecht, d.d. 23 september 2017

De Jacobuskerk in de Utrechtse wijk Zuilen viert binnenkort een jubileum én een afscheid in een. Op zondag 8 oktober is het precies zestig jaar geleden dat de kerk in gebruik werd genomen. Dat wordt die dag gevierd met een dienst.

Dat is ook gelijk de laatste dienst in de Jacobuskerk: de kerk wordt verkocht. "Je zou kunnen spreken van een verjaardag en een overlijden op dezelfde datum", aldus voorzitter locatieraad Fons Mathot.

De kerk is verkocht aan de Best Life Church, een "moderne" kerk in Utrecht. Deze kerk wil "op eigentijdse manieren de boodschap van Gods liefde overbrengen, onder andere door moderne muziek, dans en speciale lichteffecten."

Exxterne links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur