Handelingen

Utrecht, Moezeldreef 400 - Johanneskerk: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

kGeen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 43: Regel 43:
; Geschiedenis
; Geschiedenis
::
::
== Orgel ==


Het orgel is in 1970 gebouwd door de firma J. de Koff & Zoon (Utrecht) voor de Stefanuskerk te Utrecht-Overvecht. In 2005 plaatst de firma Gebr. Van Vulpen (Utrecht) het over naar de Johanneskerk. Enkele nog ontbrekende registers worden daarbij geplaatst.
; Dispositie:
* Manuaal 1: Prestant 8' (C-F# in Roerfluit) - Roerfluit 8' (2005) - Octaaf 4' - Mixtuur 1⅓' 3-4 sterk.
* Manuaal 2: Holpijp 8' - Roerfluit 4' (2005) - Nasard 2⅔' (2005) - Octaaf 2'.
* Pedaal: Subbas 16' (2005).
* Koppelingen: manuaal 1 aan pedaal - manuaal 2 aan pedaal - manuaal 2 aan manuaal 1.
Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-f1.


== Gebouwomschrijving SKKN ==
== Gebouwomschrijving SKKN ==

Versie van 10 jul 2009 18:18


Algemene gegevens
Genootschap : PKN en Rooms Katholiek
Gemeente : Utrecht
Plaats : Utrecht
Adres : Moezeldreef 400
Provincie : Utrecht
Jaar ingebruikname : 1966
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk : Johannes/Emmaus
Architect : Linssen. L.J.
Monument-status:
Geschiedenis

Orgel

Het orgel is in 1970 gebouwd door de firma J. de Koff & Zoon (Utrecht) voor de Stefanuskerk te Utrecht-Overvecht. In 2005 plaatst de firma Gebr. Van Vulpen (Utrecht) het over naar de Johanneskerk. Enkele nog ontbrekende registers worden daarbij geplaatst.

Dispositie
  • Manuaal 1: Prestant 8' (C-F# in Roerfluit) - Roerfluit 8' (2005) - Octaaf 4' - Mixtuur 1⅓' 3-4 sterk.
  • Manuaal 2: Holpijp 8' - Roerfluit 4' (2005) - Nasard 2⅔' (2005) - Octaaf 2'.
  • Pedaal: Subbas 16' (2005).
  • Koppelingen: manuaal 1 aan pedaal - manuaal 2 aan pedaal - manuaal 2 aan manuaal 1.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-f1.

Gebouwomschrijving SKKN

De geschiedenis van de Emmaüsparochie vangt aan met de bouw van de wijk Overvecht waarmee in 1961 werd gestart. Het plan was om in totaal vier kerken te bouwen in de nieuwe wijk, maar uiteindelijk zijn drie kerkgebouwen gerealiseerd. De Emmaüskerk werd gebouwd in 1966-67, de H. Geestkerk opende in 1968 haar deuren en in 1971 werd de Blijde Boodschap kerk gebouwd. De Emmaüsparochie werd in 1962 officieel gesticht. Bouwpastoor W. Span kreeg de opdracht een nieuwe kerk te bouwen. Intussen vonden de eerste vieringen van de Emmaüsparochie vanaf 1962 plaats in een lokaal van een noodkleuterschool. In 1963 werd een noodkerk gebouwd aan de Donaudreef. Omdat het aantal bezoekers te groot werd, week men in 1966 uit naar het Hervormde Johannescentrum. Ondertussen was men in 1966 begonnen met de bouw van de nieuwe Emmaüskerk. Het gebouw was ontworpen door J.P.I. Maas van architektenbureaus Kraayenvanger te Rotterdam. De bouw werd uitgevoerd door aannemingsbedrijf A. Huurdeman te Amersfoort. Op 29 aug. werd de eerste paal de grond in geslagen in aanwezigheid van pastoor C. Roebbers. Hij had in 1965 pastoor Span opgevolgd die wegens gezondheidsredenen zijn werkzaamheden als bouwpastoor moest staken. De kerk werd op 23 september 1967 plechtig geconsacreerd door Kardinaal Bernardus Alfrink. Omdat het aantal kerkgangers in de daarop volgende jaren steeds terugliep, werd in november 1981 besloten tot verkoop van de kerk. Het jaar daarop werd de Emmaüskerk verkocht aan de Stichting Appèl op de Islam. Op 9 januari 1983 werd in de kerk de laatste Eucharistieviering gehouden. De kerk doet nu dienst als de moskee 'el Sunna'. De Emmaüsgemeenschap als zodanig bleef bestaan en ging vanaf 16 januari 1983 mede gebruik maken van het Johannescentrum (Moezeldreef 400), waar men in de begintijd van de parochie ook al vieringen had gehouden.

Het Johannescentrum werd in 1966 gebouwd naar ontwerp van L.J. Linssen in samenwerking met N.G. v.d. Leck. Het werd gebouwd voor de Hervormde Gemeente en voor medegebruik door de Gereformeerde Kerk. Het grootste deel van de inventaris van de Emmaüsparochie werd meegenomen naar het Johannescentrum. Momenteel is er een bestuurlijke fusie gaande tussen de drie katholieke parochie's in de wijk Overvecht.

Gebouwomschrijving SKKN

De Johanneskerk in Overvecht-zuid, voor de verhuur van zalen ook wel bekend als Johannescentrum, wordt omgeven door de Moldaudreef, Moezeldreef en de Marg. van Parmadreef. De vierde zijde grenst aan een open groene ruimte. De kerk ligt vrijstaand in een nieuwbouwwijk met flats uit de zestiger jaren, met iets verderop het verzorgingshuis Tamarinde. Het gebouw heeft een gesloten karakter, bijna als een burcht. Enige afwisselingen geeft het het mozaiek aan de gevel aan de Marg. van Parmadreef en het gebogen muurvlak aan de Moldaudreef (waarachter zich het liturgisch centrum bevindt). Achter de kerk ligt een lage, met de kerk verbonden, ontmoetingsruimte. Daarachter ligt weer een lange gang met daaraan de gebouwen met de zalen en twee trappen naar de verdieping. De Johanneskerk is in 1966 gebouwd naar ontwerpen van de Amersfoortse architect L.J. Linssen, als kerkelijk centrum voor gereformeerden en hervormden. Elke gezindte had een eigen aantal zalen, de een in het gebouw links, de ander in het gebouw rechts. De kerkzaal was gemeenschappelijk. Sinds 1982 huist ook de R.K. Emmausparochie in de Johanneskerk. Samenwerking tussen rooms-katholieken en protestanten heeft geleid tot de gewoonte om eenmaal per maand een eucharistieviering te houden met een r.k. priester als voorganger. In 2004 ging men samen met de Stefanuskerkgemeente in Overvecht-Noord en werd er om beurten in de beide kerken dienst gehouden. Op 4 september 2005 is een afscheidsdienst in de Stefanuskerk gehouden, waarna men op 11 september als nieuw gevormde wijkgemeente de Johanneskerk betrok. De voormalige Johanneskerkgemeente en de voormalige Stefanusgemeente gaan nu door als Johannes- en Stefanusgemeente in Utrecht-Overvecht. In 2005 gaat een herinrichting van start, waarbij onder meer het orgel van de Stefanuskerk naar de Johanneskerk komt. De kansel van de Johanneskerk wordt gesloopt. In de kerk bevinden zich ook voorwerpen van de Emmaüsparochie, zoals het kruis op de aandachtswand, een doopvont en tabernakel achterin de kerk, enz. Deze maken wel deel uit van de inrichting van de kerk maar worden niet in de inventarisatielijst opgenomen. Enkele zalen worden permanent verhuurd aan het NBI (Nederlands Bijbel Instituut).