Handelingen

Utrecht, Hogeweide 6 - Herberg De Hoef

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Herberg de Hoef
Genootschap: Oecumenisch
Provincie: Utrecht
Gemeente: Utrecht
Plaats: Utrecht
Adres: Hogeweide 6
Postcode: 3541BC
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 2002
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 514600

Geschiedenis

Een verbouwde boerderij, ooit eigendom van de oom en tante van deken Th. De Wit van Utrecht-Oudenrijn, is ingericht als kerkgebouw voor zowel Katholieken, Hervormden als Gereformeerden. De naam is "Herberg De Hoef". Dominee en pastoor gaan om beurten voor in de zondagse viering. (47-02/49-03)

  • 2019 Nu is dit gebouw uit 1900 in gebruik door de Protestantse Gemeente Leidsche Rijn.

Monumentomschrijving Rijksdienst

LANGHUISBOERDERIJ met hek. De boerderij is gebouwd in 1900 in opdracht van dhr. Van Beuningen, naar ontwerp van architect G. van Weerden. In baksteen opgetrokken boerderij op rechthoekige plattegrond, één bouwlaag en met riet gedekt zadeldak. Voorgevel met vier schuifvensters met luiken, de vensters in de geveltop zijn met genoemde vensters identiek. Zij zijn geplaatst tussen een in natuursteen uitgevoerd medaillon, bezet met een Delftsblauw tegeltableau waarin de voorstelling man met paard en vrouw met koe.

De voorgevel valt op door onder meer het gebruik van natuurstenen blokken met rood geschilderde voegen in de strekken boven de vensters, gebosseerde hoekblokken, ankers en geglazuurde bakstenen vensterbanken. Gedenksteen in voorgevel met tekst: 'de eerste steen gelegd/11 juni 1900/door/ E.M. van Beuningen/ geb. 9 july 1898'.

Schoorsteen met gebosseerde hoekblokken. De voortuin wordt van de weg gescheiden door een eenvoudig gietijzeren spijlenhek met regels en stijlen die zijn voorzien van pieken.

Waardering

Langhuisboerderij met hek van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische - en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een gave met neo-renaissancestijl elementen uitgeruste boerderij; van ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen. Van landschappelijk waarde vanwege de situering in westelijk weidegebied.

Afbeeldingen