Handelingen

Usselo, Haaksbergerstraat 815 - Protestantse Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Protestantse Kerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Usselo (Hervormde Kerk)
Provincie: Overijssel
Gemeente: Enschede
Plaats: Usselo
Adres: Haaksbergerstraat 815
Postcode: 7548PB
Inventarisatienummer: 10625
Jaar ingebruikname: 1844
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Gebouwd als Ned. Hervormde Kerk.

In 1843 was het dan zover: op 12 maart van dat jaar werd het werk gegund aan Berend Jan ten Bouwhuis uit Enschede en op 1 november 1844 werd het werk opgeleverd, waarna op 8 december van dat jaar het kerkgebouw aan de Haaksbergerstraat in gebruik kon worden genomen.

In de loop van de jaren zijn er verschillende werkzaamheden verricht aan het gebouw. Zo mankeerde er kennelijk nogal het een en ander aan de toren, want die moest in 1866 al compleet vernieuwd worden. In 1914 is de eerste grote restauratie uitgevoerd, kwamen er granieten vloeren en werd de kerk in het geheel geschilderd.

In 1924, bij het 80-jarig bestaan, zijn twee gebrandschilderde ramen aangeboden door de gemeenteleden.

Tijdens de bevrijding van Enschede in 1945 werd zaterdags voor Pasen de pastorie geheel vernield en de kerk door beschietingen door Engelse jachtvliegtuigen beschadigd.

De ,,restauratie" van de kerkin 1953 moeten we maar gauw vergeten, het front van de kerk werd zo grondig verknoeid dat het gebouw het predikaat ,,Monument" misliep (Herman A. Dalenoort).

In 1958 vond een grote restauratie van de kerk plaats, waarbij de granieten vloeren verdwenen om plaats te maken voor houten vloeren en in 1979 werd het orgel gerestaureerd.

De laatste restauratie dateert van 2009, de kerk is nu voorzien van een stenen vloer met vloerverwarming, de stoelen maken een multifunctioneel gebruik mogelijk en naar de eisen van de tijd is een toiletgroep aangebracht. (Bron:[1])

Externe links

Afbeeldingen