Handelingen

Urk, Singel 16 - Menorahkerk: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

(aanvulling)
(kaart hersteld)
Regel 7: Regel 7:




{{#display_map:8321GT Singel 16 Urk, Netherlands|type=hybrid}}
{{#display_map:52.66514,5.59948|type=hybrid}}


{|  
{|  

Versie van 5 jul 2020 09:57


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Menorahkerk
Genootschap: Geref. Gemeenten in Nederland
Provincie: Flevoland
Gemeente: Urk
Plaats: Urk
Adres: Singel 16
Postcode: 8321GT
Inventarisatienummer: 01457
Jaar ingebruikname: 1981
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis; bron: digibron.nl

Menorah-kerk Ger. Gem. in Ned. te Urk geopend

Totale kosten 1,3 miljoen gulden

URK — Zaterdag werd in Urk de Menorah-kerk, het nieuwe kerkgebouw der plaatselijke Gereformeerde Gemeente in Nederland, onder grote belangstelling in gebruik genomen. De consulent van deze gemeente, ds. F. Mallan te Rhenen, bepaalde naar aanleiding van de naam van dit nieuwe kerkgebouw zijn gehoor bij de Menorah, de gouden zevenarmige kandelaar. Hij deed dit naar aanleiding van Exodus 25 vers 31 waar de kandelaar beschreven wordt. In zijn predikatie werkte hij zijn hoofdgedachte, de gouden kandelaar tot verlichting van de tabernakel des Heeren, uit in een drietal gedachten: een blijvend licht, een zuiver licht en een schijnend licht. Hij wees zijn toehoorders niet alleen op de menorah als schaduwbeeld in de tabernakel, maar ook op de vervulling van dit symbool in de komst van de Heere Jezus Christus.

De hemelse stad Jeruzalem behoeft straks geen licht meer, want immers het Lam is haar kaars. Met de wens dat de gemeente ook naar buiten toe een lichtend licht zou mogen wezen, eindigde hij zijn predikatie. Hierna bedankte hij namens de kerkeraad de hoofdaannemer, de firma R. van de Weerd & Co uit Kampen en de vele onderaannemers, die aan de bouw van deze prachtige kerk hebben meegewerkt. Het gebouw kan 850 kerkgangers bevatten. Kant en klaar, komt het gehele complex, dat verder nog bestaat uit een grote zaal voor recepties en dergelijke en een aantal kleine vergaderlokalen voor catechisaties en verenigingen op 1,3 miljoen.

Botter

In de kerk staat een pijporgel met 14 stemmen, verdeeld over twee klavieren en een pedaal. Het orgel komt van origine van de firma Koch uit Apeldoorn, en is in deze kerk opgebouwd door de gebroeders Verkerk uit Woudenberg. Opvallend detail in de nieuwe kerk was de in het middenschip hangende ouderwetse, geheel opgetuigde botter. Deze traditie in de verschillende Urker kerken geeft uitdrukking aan de verbondenheid in het dagelijkse werk „de visserij", aan de Schepper, die winden en zeeën regeert.

Namens de burgerlijke gemeente Urk feliciteerde burgemeester Buijs deze gemeente met de ingebruikname van dit fraaie kerkgebouw. Ds. M. van Beek sprak hierna namens het landelijk verband der Gereformeerde Gemeenten in Nederland. Ouderling L. Post bedankte ten slotte namens de kerkeraad de sprekers, de diverse afgevaardigden en de vele belangstellenden voor hun aanwezigheid en blijken van meeleven.

Orgel

De Menorahkerk is al de 4e standplaats van het orgel. Het orgel is gebouwd door Valckx & Van Kouteren in 1939 voor de Westerkerk in Amersfoort (orgel met een klavier). In 1962 werd het orgel uitgebreid met een 2e klavier door firma Koch. Het orgel werd verkocht in 1970 aan de Gereformeerde Gemeente in Elspeet. De heer D.A. Verkerk uit Woudenberg kocht het orgel in 1976 over van de Gereformeerde Gemeente in Elspeet en plaatste het orgel in een verbouwde hooischuur. Sinds 1981 staat het orgel in de Menorahkerk op Urk.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur