Handelingen

Urk, Pyramideweg 66 - Maranathakerk

Uit Reliwiki

Versie door Cube (Overleg | bijdragen) op 1 apr 2011 om 19:42


Algemene gegevens
Genootschap : Christelijke Gereformeerde Kerk
Gemeente : Urk
Plaats : Urk
Adres : Pyramideweg 66
Provincie : Flevoland
Jaar ingebruikname : 1978
Huidige bestemming : kerk
Naam kerk : Maranathakerk
Architect : Smits, E. (Dokkum)
Monument-status :
Geschiedenis
Uit Reformatorisch Dagblad, 31 oktober 2006.

De christelijke gereformeerde Maranathagemeente in Urk heeft een vierde predikant beroepen. Het is ds. A. C. Uitslag uit Kerkwerve. De Maranathagemeente wordt momenteel gediend door ds. J. Westerink, ds. R. Kok en ds. H. Polinder. Ook emeritus predikant ds. J. Brons doet nog kerkelijk werk.

De gemeente wil een nieuwe kerk bouwen. Momenteel zijn er drie christelijke gereformeerde gemeenten in Urk, de Eben-Haëzergemeente, de Maranathagemeente en de Ichthusgemeente. Zij komen op meerdere locaties samen. De Maranathagemeente heeft momenteel al drie locaties waar de diensten worden gehouden: de Maranathakerk, waar elke zondag zo’n 700 tot 800 mensen samenkomen; de Schuilplaats, met een ongeveer even groot aantal kerkgangers; en de aula van de Pieter Zandt Scholengemeenschap, waar zo’n 550 mensen de diensten bijwonen. Ter vervanging van de locatie in de Pieter Zandt moet er een nieuwe kerk komen met 700 zitplaatsen. Die wordt gebouwd in de nieuwe Zeewijk.

Volgens scriba W. de Vries is het een groeigemeente. De afgelopen jaren is het aantal bezoekers van de diensten in de Pieter Zandt ongeveer verdubbeld. In de nieuwe kerk wordt een galerij gebouwd, waar zo nodig plaats gemaakt kan worden voor 200 mensen. De kerk wordt zo gebouwd dat verenigingslokalen bij de kerk kunnen worden getrokken. De verwachting is dat rond april 2007 de eerste paal de grond in kan. In 2008 moet de kerk gereed zijn.

Afbeeldingen

Exterieur