Handelingen

Urk, Lange Dam 2 - Moria: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

Regel 47: Regel 47:
 
::
 
::
 
Buiten gebruik 2007, nu Hersteld Hervormde Kerk.  
 
Buiten gebruik 2007, nu Hersteld Hervormde Kerk.  
 +
 +
==Afbeeldingen==
 +
 +
;Exterieur
 +
::
 +
<gallery>Afbeelding:Urk vml NH kerk de Ark.jpg|kopie ansichtkaart
 +
</gallery>
 +
  
 
{|  
 
{|  

Versie van 31 mrt 2011 om 20:33


Algemene gegevens
Genootschap : PKN Hervormd
Gemeente : Urk
Plaats : Urk
Adres : Lange Dam 2
Provincie : Flevoland
Jaar ingebruikname : 1978
Huidige bestemming : kerk
Naam kerk : De Ark
Architect :
Monument-status :
Inventarisatienummer : 01442
Geschiedenis

Buiten gebruik 2007, nu Hersteld Hervormde Kerk.

Afbeeldingen

Exterieur


Algemene gegevens
Genootschap : Hersteld Hervormde Kerk
Gemeente : Urk
Plaats : Urk
Adres : Lange Dam 2
Provincie : Flevoland
Jaar ingebruikname : 2006
Huidige bestemming : kerk
Naam kerk : Moriakerk
Architect :
Monument-status :
Inventarisatienummer : 19522
Geschiedenis

Zaterdag 3 januari 2004 is er brand geweest. De schade viel gelukkig wel mee. In de nieuwe Polderwijk bouwt de NH De Ark-gemeente een nieuwe en grotere kerk. De Hersteld Hervormde Moriagemeente heeft de oude De Ark gekocht en houdt er sinds 2 juli 2006 diensten. De kerk zal ook de naam Moriakerk krijgen. (51-04/56-06)

In voormalige hervormde kerk De Ark.

Uit Reformatorisch Dagblad, 4 juli 2006.

De hersteld hervormde gemeente Moria van Urk heeft zaterdag voor de eerste keer een dienst gehouden in kerkgebouw De Ark aan de Lange Dam. In deze dienst deed ds. J. den Boer intrede. Het gebouw is eigendom van hervormde gemeente De Ark, maar de hersteld hervormde gemeente wil het kopen. De hervormde gemeente, waaraan de predikanten ds. D. van Duijvenbode en ds. G. Oberink zijn verbonden, groeit uit haar jasje. Deze gemeente wil nu een nieuw kerkgebouw in de Polderwijk bouwen.

Scriba H. Bakker van de hersteld hervormde gemeente zegt dat er een principeakkoord is over de aankoop van de kerk en dat uiterlijk in september een definitieve beslissing moet worden genomen. „Zoals het er nu voorstaat, is het rond”, aldus Bakker.

De hersteld hervormden kerkten de afgelopen twee jaar in de christelijke gereformeerde Pniëlkerk. Omdat de christelijke gereformeerden daar ook hun samenkomsten hebben, waren er dus vier diensten per zondag. In De Ark zal dat de komende periode ook het geval zijn. Daar zullen zowel de hervormden als de hersteld hervormden diensten houden. De situatie duurt totdat de hervormde gemeente in het nieuwe gebouw zit. „De reden dat we de diensten nu al in De Ark houden, is dat we een binding willen krijgen met het gebouw”, zegt Bakker.

De scriba zegt dat de samenwerking met zowel de hervormden als de christelijke gereformeerden tot nu toe erg goed is.

De hersteld hervormde gemeente wilde eerst een nieuwe kerk bouwen. De vooruitzichten daarvoor waren goed. „Maar toen we de mogelijkheid kregen om De Ark te kopen, was dat natuurlijk een veel betere situatie. Het is een bestaand gebouw in het centrum van Urk.” Er zijn 420 leden, die de beschikking hebben over 680 zitplaatsen. „Er is veel zaalruimte, gedeeltelijk onder het kerkgebouw. Bovendien is er een grote pastorie”, aldus Bakker. De kerk is nog niet zo lang geleden gerenoveerd vanwege rookschade. De naam van De Ark wordt op termijn gewijzigd in Moriakerk.