Handelingen

Uddel, Garderenseweg 29 - Gereformeerde Gemeente

Uit Reliwiki

Versie door Marc (overleg | bijdragen) op 16 apr 2024 om 15:10 (→‎Interieur)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Gemeente
Genootschap: Geref. Gemeenten (v/h in Ned en N.Amerika)
Provincie: Gelderland
Gemeente: Apeldoorn
Plaats: Uddel
Adres: Garderenseweg 29
Postcode: 3888LA
Inventarisatienummer: 12262
Jaar ingebruikname: 1956
Architect: Pas, B. ten
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 8186 (klokkenstoel en historische klok)


Geschiedenis

Gemeente ontstaan rond 1910. Na eerst in een schaapskooi samen gekomen te zijn, komt er in 1923 een kerkgebouw tot stand De Beek, Paleisweg 214 - Gereformeerde Gemeente in Nederland Tijdens de landelijke kerkelijke scheuring in 1953 valt de gemeente in tweeën uiteen. De diensten die uitgaan van de Gereformeerde Gemeenten vinden dan plaats in verenigsgebouw De Barak aan de Garderenseweg. In 1957 wordt besloten ene kerkgebouw te bouwen aan de Garderenseweg. Op 6november 1958 kan dit kerkgebouw in gebruik worden genomen met 300 zitplaatsen. In 2001 wordt besloten het kerkgebouw uit te breiden tot 480 zitplaatsen.


Orgel

Het eerste orgel is een tweedehands pijporgel in 1955 gebouwd door de firma B. Koch te Apeldoorn. In 179 is het orgel uitgebreid. Na kerk uitbreiding in 2002 een Allen-orgel.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente, vanwege klokkenstoel met klok van Joris Dumery, 1750, diam. 44,6 cm. De klok is afkomstig uit het voormalige carillon van het afgebrande Belfort van Aalst (België).

In de media

  • Uit: Reformatorisch Dagblad d.d. 13 augustus 1997.

Het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Uddel wordt aangepakt. De gemeente is deze week begonnen met het vernieuwen van het interieur. De Uddeler gemeente heeft de banken en het liturgisch centrum van de gereformeerde gemeente in Veenendaal gekocht, die een nieuwe kerk aan het bouwen is. Dit meldt de scriba van de diaconie, K. Hop. De kerk in Uddel dateert van het jaar 1958. „De banken waren aan vervanging toe. Ze kraakten verschrikkelijk. Er gingen stemmen op om ze te bekleden. Toen kwam Veenendaal op de proppen”, aldus Hop. De banken kostten de gemeente ongeveer 30.000 gulden. De houten vloer wordt vervangen door stenen, ogend als een grindlaag. De wanden en plafond krijgen een nieuw sausje. Ook de buitenkant van het gebouw krijgt een beurt. De fundering van de voorgevel vertoont al jaren scheuren. De gereformeerde gemeente kerkt tijdelijk in de hervormde kerk te Uddel. „Deze gemeente staat ons zeer ter wille. Ze heeft voor ons haar diensten verzet”, zegt Hop. Zondag 21 september moet de aanpassing gereed zijn.

De oude banken zullen hun bestemming krijgen in Roemenië via de stichting Kom Over En Help.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur