Handelingen

Tilburg, Offenbachstraat 105 - Het Kruispunt

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 19 apr 2024 om 09:19 (taalkundige correctie)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap:
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Tilburg
Plaats: Tilburg
Adres: Offenbachstraat 105
Postcode:
Sonneveld-index: 8304
Jaar ingebruikname:
Architect:
Huidige bestemming: kerkgebouw Gereformeerde Gemeente
Monument status: geenGeschiedenis

Kruispunt; jk 05-03-2014

In Tilburg-Noord. Evangelisatiepost, afdeling van de Gereformeerde Gemeente te Sprang-Capelle. In 1973 besluit het Deputaatschap (van het kerkverband van de Gereformeerde Gemeenten) voor de Evangelisatie in Nederland en België een nieuwe evangelisatiepost te openen in Tilburg. De eerste bijeenkomt wordt gehouden in de openlucht omdat er geen plaats van samenkomst voorhanden blijkt te zijn. Vanaf het voorjaar 1978 worden er samenkomsten belegd in een woning aan de Enschotsestraat 68. Na enige tijd worden de samenkomsten verplaatst naar het Groene Kruisgebouw aan de Plataanstraat. In 1982 weet men de hand te leggen op een constructiewerkplaats, met bijbehorende woning aan de Offenbachstraat en de Lannerstraat. Nadat tot aankoop is overgegaan vindt er een grondige verbouwing plaats, waarbij er een kerkzaal komt voor 180 personen. In 2000 grondig verbouwd. In 2007 vond er weer een verbouwing plaats.

Orgel

Het eerste orgel kwam uit de Nederlands Hervormde Kerk van Noordwijk. In maart 1999 dit vervangen door een (tweedehands) pijporgel geplaatst van de firma W.N de Jongh te Lisse.

In de Media

  • Uit Nederlands Dagblad, 25 september 2007.

De evangelisatiepost van de Gereformeerde Gemeenten in de multiculturele wijk Heikamp in Tilburg is verbouwd tot inloopcentrum. Met Het Kruispunt, zoals het vernieuwde gebouw heet, hoopt evangelist Henk van den Boogaart makkelijker bezoekers over de drempel te krijgen.
"Tot voor kort hadden wij een Bijbelwinkel. Daarmee kregen wij echter nauwelijks contact met buurtgenoten. Als je daar naar binnen ging, moest je immers wel wat hebben met de Bijbel en ook wat kopen. Ik ben toen begonnen met activiteiten voor kinderen en ouderen in het naastgelegen kerkgebouw. Maar daar kon je niet naar binnen kijken, waardoor wij moeilijk belangstellenden over de drempel kregen. Ik kreeg wel eens de reactie: Henk, wat gebeurt er met mij als ik hier naar binnen ga?'. Daarom is besloten het pand volledig te verbouwen."
Negentig procent van het werk is gedaan door vrijwilligers uit de classis Dordrecht. De veertien kerken in de regio hebben de verantwoordelijkheid voor de evangelisatiepost in Tilburg.
Zaterdag is de officiële opening van het gebouw aan de Offenbachstraat 105; een week later houdt Het Kruispunt open huis.

Afbeeldingen

ME VISUALS-9724.jpg
ME VISUALS-9724.jpg

Exterieur

ME VISUALS-9725.jpg

Interieur