Swalmen, Markt 5 - Lambertus

Naam kerk: Lambertus (tot 1944)
Plaats: Swalmen
Adres: Markt 5
Postcode: 6071JD
Architect: Franssen, C.J.H.

Geschiedenis

Ter vervanging van het kerkgebouw uit 1452 wat behoudens de toren is gesloopt. De kerk werd door oorlogshandelingen beschadigd.De RK H. Lambertuskerk is gerestaureerd en in het weekend van 26/27 juni 2004 feestelijk in gebruik genomen. Na herstel 1950 door Cuypers, toren verhoogd.

Monumentomschrijving Rijksdienst

R.K. Kerk, neo-gotisch gebouw uit 1896 van architect C. Franssen. Hardstenen doopvont op balustervoet (XVIId), rijk marmeren wijwatervat (XVIIB) met wapen en twee ringkoppen; een aantal halve banken en voorbanken houten beelden H. Antonius abt, H. Lambertus, H. Christoffel (XVIII), alsmede een tweetal schilderijen. Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van J. Bourlet, 1679, diam. 106,5 cm en twee moderne klokken. Mechanisch torenuurwerk, Eijsbouts, elektrische opwinding.