Handelingen

Stroe, Stroeërweg - Willibrordus

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 3 nov 2016 om 06:43


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Willibrordus
Genootschap: Ned. Hervormde Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Hollands Kroon
Plaats: Stroe
Adres: Stroeërweg
Postcode:
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname:
Architect:
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

Dit was een middeleeuwse oude kerk, gewijd aan Sint Willibrord. Na de Reformatie werd de kerk Nederlands Hervormd. Wegens allerlei legenden werd de kerk toen ook wel "Heidense Kapel" genoemd.

Wegens bouwvalligheid gesloopt in 1878.

Op het kerkhof in Stroe is in 2016 een kleine kapel gebouwd, in romaanse stijl, als plaats van stilte, rust en bezinning.

In de media"

  • Uit De Erfgoedstem, 9 augustus 2016

Herbouw historische Romaanse kapel op begraafplaats in Wieringen

9 augustus 2016 • 164 • Bron: Heidense Kapel Wieringen

Op Stroe op het voormalig eiland Wieringen in Gelderland heeft tot 1878 een Romaanse kapel gestaan. Enkele vrijwilligers met een interesse in historie hebben in 2013 de handen ineen geslagen en reconstrueren momenteel een versie van het Romaanse bouwwerk, in de volksmond ‘De Heidense Kapel’ genoemd. De bouwkosten zijn via fondsenwerving bijeengebracht. Het is de bedoeling dat de kapel, die zich te midden van een begraafplaats bevindt, dagelijks geopend zal zijn voor voorbijgangers en toeristen en de mogelijkheid geeft om tot rust te komen of een kaarsje te branden.

  • Op website www.heidensekapel.info, begin 2016

Heidense Kapel terug op Wieringen

De ronde hoogte, gelegen naast de driesprong Bierdijkerveldweg, Stroeërweg en Smerperweg, behorende tot het buurtschap Stroe, is sinds mensenheugenis een mystieke plek. Naar verluidt zouden hier twee leylijnen elkaar kruisen. Geschriften over de locatie voeren terug naar de achtste eeuw. De kerk die wordt beschreven werd tot christelijke kerk gezegend door de eerste bisschop van Utrecht, de Heilige Willibrordus (658-739). Aannemelijk is dat de locatie al veel langer is gebruikt voor religieuze doeleinden.

In de voorchristelijke tijd was er sprake van een heidense tempel. De naam “heidense kapel”, eeuwenlang gangbaar onder de Wieringer bevolking, verwijst hiernaar. De historie van de plek is verweven met legendes en verhalen, zoals over de betekenis van het varken, waarvan een beeltenis boven de deur van de gesloopte kapel aanwezig was en over de zoekgeraakte gouden klepel. Tegenwoordig is de plek in gebruik als begraafplaats.

Het laatste bouwwerk dat op de hoogte heeft gestaan kennen we van een paar summiere beschrijvingen en enkele afbeeldingen. Het was een uit tufsteen opgetrokken “kapel”, die uiterlijk meer weg had van een kleine kerk, en in de volksmond bekend stond als “de heidense kapel”. Rond 1880 is dit gebouw gesloopt.

De laatste decennia stond er op de oorspronkelijke plek een houten schuurtje, in gebruik als opslag voor zaken als kruiwagen en gereedschap. Wij willen Wieringen zijn heidense kapel teruggeven en daarmee deze van oudsher mystieke plek in ere en functie herstellen. Op dit moment is de bouw van de nieuwe kapel, in volle gang.

De volgende uitgangspunten en ideeën staan ons voor ogen:

Het kleine kapelletje zal eenvoud en rust uitstralen, in harmonie zijn met de omgeving en uitnodigen tot contemplatie. Zo kan het een functie vervullen bij begrafenissen. En men kan er bij bezoek van een graf een moment rusten, bidden, mediteren, een kaars branden.

• Dit geldt ook voor andere bezoekers, wandelaars of fietsers, die de magie van deze bijzondere, oeroude plek zo kunnen ervaren.

• Waar de historische kerken en het Wieringer eilandmuseum al vaak bezochte toeristische trekpleisters zijn, zal de Heidense kapel, ook nog eens op loopafstand van de Waddenzee, een unieke, onderscheidende toevoeging vormen aan het historische, culturele aanbod van Wieringen.

• De aanwezigheid van een kapel is aantrekkelijk voor een type toerisme, dat in en buiten Nederland groeit: mensen die geïnteresseerd zijn in spiritualiteit, mystiek, meditatie, legendes, bedevaart. En dit alles in de context van historie, cultuur en een eeuwenoud, uniek landschap. Met het oog hierop is de bedoeling dat buiten aan de weg een informatiebord wordt geplaatst.

• Het is niet de bedoeling het in 1880 verdwenen bouwwerk exact na te bouwen. Wel zal de kapel qua stijl en materiaalgebruik zo veel mogelijk aansluiten bij de historische gegevens en het silhouet dat bekend is van de afbeeldingen en daardoor in het collectieve Wieringer geheugen voortleeft. De omvang en vorm, buiten en binnen, belichamen het principe “vorm volgt functie”: eenvoudig, robuust, mooie sobere materialen, niet te groot, passend in de omgeving.

• Gezien de beoogde functie is het de bedoeling dat de kapel toegankelijk, dus dagelijks overdag open is. Dit betekent dat een groep vrijwilligers, “de vrienden van de Heidense Kapel”, zorg draagt voor openen en sluiten en regelmatig de bezem door het gebouwtje haalt.

Afbeeldingen