Stompetoren, Noordervaart 122 - De Ark

Naam kerk: De Ark
Adres: Noordervaart 122
Postcode: 1841GA
Inventarisatienummer:

Kerk

Eenbeukige kruiskerk, 1662-'63 gebouwd in laatgotische trant. Inwendig een houten tongewelf. Preekstoel en banken XVII; koperen predikantslezenaar, doopbekkenhouder en drie kronen. XVII. Orgel met Hoofdwerk en Positief, in 1862 gemaakt door F.S. Naber.

Toren

Toren met rondboogingang waarboven een cartouche met 1663; de zijden verlevendigd door spitsbogige en rechthoekige velden, gekoppelde galmgaten en een balustrade daarboven. Geen spits. Mechanisch torenuurwerk van Eijsbouts, 1906.

Het orgel is gebouwd door F.S. Naber in 1863.

Uit Alkmaar Dichtbij 26 mei 2013

Het kerkgebouw van de Protestantse kerk aan de Noordervaart - de Stompe Toren - in Stompetoren vierde dit weekend op feestelijke wijze het 350-jarig bestaan. De 'verjaardagsviering' van de naamgever van het dorp begon vrijdag 24 juni met een feestelijke opening voor genodigden en andere geïnteresseerden ,met onder meer een spectaculaire abseilactie van de kerk. Burgemeester Floor Vletter onthulde vervolgens het jubileumcadeau: het aanlichten van het monumentale kerkgebouw. Het cadeau is een geschenk aan de jubilerende kerk van de stichting Vrienden van de Stompetoren, de gemeente Schermer en een aantal sponsoren. De verlichting vormt een blijvende herinnering aan het 350 jarig bestaan.