Handelingen

Sint Philipsland, Achterstraat 31 - Oud Geref. Gemeente in Nederland

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland
Genootschap: Oud Geref. Gemeenten in Nederland
Provincie: Zeeland
Gemeente: Tholen
Plaats: Sint Philipsland
Adres: Achterstraat 31
Postcode: 4675BV
Jaar ingebruikname: 1871
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Neokerk met dakruiter. Uitbreiding 1923. Door watersnoodramp beschadigd 1953, daarna hersteld. Renovatie 1997.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad , d.d. 12 - 7 - 2012;

OggiN Sint Philipsland herdenkt 175-jarig bestaan

SINT PHILIPSLAND – De oud gereformeerde gemeente in Nederland te Sint Philipsland werd op 8 juli 175 jaar geleden geïnstitueerd. Dat gebeurde door ds. H. J. Budding op boerderij Bouwlust, eigendom van Pieter van Dijke. Hij bevestigde als ouderlingen Adriaan Kunst en Abraham Reijngoudt en als diaken Pieter van Dijke. Tevens werden vier kinderen gedoopt.

„Van de dienst op 8 juli 1837 werd een proces-verbaal opgemaakt”, aldus J. M. Vermeulen, die veel publiceerde over de geschiedenis van de gemeente. „In verband met de vervolging van de afgescheidenen werd er geen preek uitgesproken. Ook waren er slechts negentien personen aanwezig, aangezien er geen groepen groter dan twintig personen mochten samenkomen.”

Van Dijke begon in 1841 in de gemeente voor te gaan en werd in 1851 predikant. Begin 1842 verhuisde de gemeente naar een houten schuurkerkje in de Achterstraat. „De vervolging noopte de gemeente ertoe in 1844 een stenen kerkje in gebruik te nemen. Hierbij was sprake van veel tegenwerking, omdat de overheid, de hervormde predikant en de hervormde boeren –de broodheren– alles in het werk stelden om de gemeente teniet te doen”, vertelt Vermeulen. bron

Afbeeldingen

Interieur