Handelingen

Sinderen, Sinderenseweg 61 - Kapel De Keurhorst (1842 - 1887): verschil tussen versies

Uit Reliwiki

(- cat)
(kaart)
 
(2 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 6: Regel 6:
 
[[Categorie:Provincie Gelderland]]
 
[[Categorie:Provincie Gelderland]]
  
{{#display_map:7065BD Sinderenseweg 61 Sinderen, Netherlands|type=hybrid}}
+
{{#display_map:51.92260,6.46857|type=hybrid}}
  
 
{|  
 
{|  
Regel 42: Regel 42:
 
|-valign="top"
 
|-valign="top"
 
| style="text-align:top; background-color:Lightgrey; width:200px;" | Huidige bestemming:
 
| style="text-align:top; background-color:Lightgrey; width:200px;" | Huidige bestemming:
| style="text-align:top; background-color:Lightgrey; width:200px;" | buiten gebruik
+
| style="text-align:top; background-color:Lightgrey; width:200px;" | gesloopt
 
|-valign="top"
 
|-valign="top"
 
| style="text-align:top; background-color:Lightskyblue; width:200px;" | Monument status:
 
| style="text-align:top; background-color:Lightskyblue; width:200px;" | Monument status:
Regel 49: Regel 49:
  
 
==Geschiedenis==
 
==Geschiedenis==
Bij boerderij De Keurhorst. Buiten gebruik in 1887, toen de Keurhorsterkerk in gebruik werd genomen.
+
Rond 1834 wilden de gereformeerden, die zich hadden afgescheiden van de hervormde kerk in Varsseveld, een eigen kerk bouwen.
 +
In het dorp werd dat dusdanig tegengewerkt dat de Keurhorsterboer in 1842 een timp van zijn land beschikbaar stelde om daar de kerk te bouwen. Zo geschiedde. Het was het eerste kerkgebouw van deze nieuwe confessie in de Achterhoek en, tot er meer kwamen in andere plaatsen, kwamen kerkgangers uit de halve Achterhoek hier Zondags naar toe. Om dominees die van elders hier moesten komen optreden een redelijke reismogelijkheid te bieden, vroeg het bestuur van de kerk in 1905 of niet dichtbij een halte van de spoorlijn gemaakt kon worden. Dat gebeurde, en sindsdien bestond ook de halte bij de boerderij Hebink in die spoorlijn. Het traktement van de dominees was niet groot, rond 1870 fl. 700.-per jaar, voor zijn gezin van 8 personen. In 1871 klaagde de dominee in de kerkenraad dat hij voortdurend met natte voeten liep omdat zijn stevels waren versleten, en nieuwe wel drie gulden kostten. Hoe moest dat nu? Waarop Colenbrander van de Meineman, vlak bij de kerk, zich verwijderde en even later terugkwam met zijn eigen stevels: "Hier dômneer, nemt de mienen moar, ik kope wel ni’jen".
 +
 
 +
De boerderij de Keurhorst had een speciale relatie met die kerk. Deze boerderij had een mooie vorm. Opzij was een vertrek bijgebouwd, dat in de omgeving de naam “profetenkamer” kreeg. Het diende om van elders in de [[Sinderen, Sinderenseweg 61 - Keurhorsterkerk|Keurhorsterkerk]] optredende dominees logies te bieden: op zondag reizen was tegen het gebod van de zondagsheiliging, de dominee moest dus ’s zaterdags aankomen en pas ’s maandags weer vertrekken. Ook diende de profetenkamer als studievertrek voor een theologiestudent, die de familie Colenbrander op de Keurhorst tweemaal leverde. Ook had de Keurhorst ’s zondags zijn “angang”, zoals meerdere huizen dichtbij de kerk. Kerkgangers die veraf woonden, en, zoals vroeger gebruikelijk, te voet die afstand aflegden, bleven ’s middags tussen de twee diensten over in een van die huizen.  Op de Keurhorst kreeg de hele angang mee van de warme maaltijd. Op zondagen dat de angang groot was, bleef er voor de Keurhorsterzoons niets over, die moesten het met wat boterhammen doen. Zoon Hendrik zei toen op een Maandag tegen zijn moeder: "moeder, at er zondag weer zovölle bunt, laot dan nao het etten mor zingen psalm 119 vers 67: verlos ons heer van ’s mensen overlast.....".
 +
De boerderij de Keurhorst is overigens niet aan modernisering ontkomen, en ziet er tegenwoordig heel anders uit dan voorheen
 +
 
 +
Buiten gebruik in 1887, toen de [[Sinderen, Sinderenseweg 61 - Keurhorsterkerk|Keurhorsterkerk]] in gebruik werd genomen.
 +
 
 +
* (Bron:[https://oldsillevold.nl/sinderen.pdf Oldsillevold.nl])

Huidige versie van 18 jan 2021 om 11:51


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Kapel De Keurhorst
Genootschap: Gereformeerde Kerken in Nederland
Provincie: Gelderland
Gemeente: Oude IJsselstreek
Plaats: Sinderen
Adres: Sinderenseweg 61
Postcode: 7065BD
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1842
Architect:
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

Rond 1834 wilden de gereformeerden, die zich hadden afgescheiden van de hervormde kerk in Varsseveld, een eigen kerk bouwen. In het dorp werd dat dusdanig tegengewerkt dat de Keurhorsterboer in 1842 een timp van zijn land beschikbaar stelde om daar de kerk te bouwen. Zo geschiedde. Het was het eerste kerkgebouw van deze nieuwe confessie in de Achterhoek en, tot er meer kwamen in andere plaatsen, kwamen kerkgangers uit de halve Achterhoek hier Zondags naar toe. Om dominees die van elders hier moesten komen optreden een redelijke reismogelijkheid te bieden, vroeg het bestuur van de kerk in 1905 of niet dichtbij een halte van de spoorlijn gemaakt kon worden. Dat gebeurde, en sindsdien bestond ook de halte bij de boerderij Hebink in die spoorlijn. Het traktement van de dominees was niet groot, rond 1870 fl. 700.-per jaar, voor zijn gezin van 8 personen. In 1871 klaagde de dominee in de kerkenraad dat hij voortdurend met natte voeten liep omdat zijn stevels waren versleten, en nieuwe wel drie gulden kostten. Hoe moest dat nu? Waarop Colenbrander van de Meineman, vlak bij de kerk, zich verwijderde en even later terugkwam met zijn eigen stevels: "Hier dômneer, nemt de mienen moar, ik kope wel ni’jen".

De boerderij de Keurhorst had een speciale relatie met die kerk. Deze boerderij had een mooie vorm. Opzij was een vertrek bijgebouwd, dat in de omgeving de naam “profetenkamer” kreeg. Het diende om van elders in de Keurhorsterkerk optredende dominees logies te bieden: op zondag reizen was tegen het gebod van de zondagsheiliging, de dominee moest dus ’s zaterdags aankomen en pas ’s maandags weer vertrekken. Ook diende de profetenkamer als studievertrek voor een theologiestudent, die de familie Colenbrander op de Keurhorst tweemaal leverde. Ook had de Keurhorst ’s zondags zijn “angang”, zoals meerdere huizen dichtbij de kerk. Kerkgangers die veraf woonden, en, zoals vroeger gebruikelijk, te voet die afstand aflegden, bleven ’s middags tussen de twee diensten over in een van die huizen. Op de Keurhorst kreeg de hele angang mee van de warme maaltijd. Op zondagen dat de angang groot was, bleef er voor de Keurhorsterzoons niets over, die moesten het met wat boterhammen doen. Zoon Hendrik zei toen op een Maandag tegen zijn moeder: "moeder, at er zondag weer zovölle bunt, laot dan nao het etten mor zingen psalm 119 vers 67: verlos ons heer van ’s mensen overlast.....". De boerderij de Keurhorst is overigens niet aan modernisering ontkomen, en ziet er tegenwoordig heel anders uit dan voorheen

Buiten gebruik in 1887, toen de Keurhorsterkerk in gebruik werd genomen.