Handelingen

Schraard, Schoolstraat 3 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki

Versie door Meile (overleg | bijdragen) op 3 jan 2015 om 19:08 (cat)
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.


Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde kerk
Genootschap: PKN Hervormd
Provincie: Friesland
Gemeente: Súdwest Fryslân
Plaats: Schraard
Adres: Schoolstraat 3
Postcode: 8746NH
Jaar ingebruikname: 13e
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 39430

Geschiedenis

Al in 1994 is de toren gerestaureerd. In 2004 volgde de restauratie van het kerkgebouw. Op 19 september 2004 is de kerk feestelijk weer in gebruik genomen. (53-05)

Monumentomschrijving Rijksdienst

Eénbeukig, overwegend geelbakstenen (verschillende formaten), leiengedekt KERKGEBOUW met halfrond gesloten koor en ongelede zadeldaktoren. De 12de-eeuwse Romaanse toren is in de 13de eeuw verhoogd bij de bouw van de Romangotische kerk. De top van de toren is, mogelijk in de 18de eeuw, vernieuwd. Diepliggende rondboog- en spitsboogramen met roedeverdeling. Aan zuidzijde toegang onder spitsboog. Het schip wordt gedekt door een houten tongewelf, mogelijk van na een brand in 1524. Tot de inventaris behoren ondermeer een preekstoel uit 1633, een doophek en enkele kerkbanken met bollen op de hoeken respectievelijk wangen met koppen in vroege renaissancestijl (ca. 1560). Voorts enige zerken en een rouwbord. In de toren een klokkenstoel met klok van W. Wegewaert, 1603, diameter 81 cm.

Orgel

Het orgel is in 1911 gebouwd door de firma M. Vermeulen (Woerden). In 1932 restaureert de firma Bakker & Timmenga (Leeuwarden) het.

Dispositie

Hoofdwerk (manuaal 1): Bourdon 16' - Prestant 8' - Holpijp 8' - Salicionaal 8' - Octaaf 4' - Fluit 4’ - Octaaf 2' - Trompet 8'.

Bovenwerk (manuaal 2): Holpijp 8' - Prestant 4' - Fluit 4' - Quint 2⅔'.

Pedaal: aangehangen.

Manuaalkoppeling - Tremulant.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1.

Extra info over het bijbehorende kerkhof

Het KERKHOF, dat als historisch belangrijke ruimte tevens is beschermd, is omgeven door een in aanleg mogelijk nog 18de-eeuwse geelbakstenen RINGMUUR waarin twee 19de-eeuws ijzeren TOEGANGSHEKKEN. De geel- en roodbakstenen ringmuur met ezelsrug en afgeronde doorgangen, draagt door ophoging van het kerkhofterrein gedeeltelijk het karakter van keermuur. Hij loopt nagenoeg rondom het kerkhof en wordt aan noord-en oostzijde ontsloten door twee verzorgd vormgegeven ijzeren hekken bestaande uit hekpalen met 'vaasvormige' bekroning waartussen vleugels met spijlen en pijlpunten; aan buitenzijde dunne ijzeren steunen. Aan kerkhofzijde staat tegen de ringmuur een 'binnenring' van haagbeuk. Het kerkhof is als ruimte binnen de keermuur van belang en als zodanig beschermd. De graftekens zijn niet expliciet beschermd, hoewel een deel ervan door de typisch 19de-eeuwse vormgeving goed aansluit bij het 19de-eeuwse karakter van de hekwerken en daarom van lokaal belang is.

Externe link

andrebuwalda.nl

Afbeeldingen

Exterieur