Handelingen

Schoonoord, Kerklaan 35 - De Wijngaard: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

Regel 62: Regel 62:
 
Afbeelding:Schoonoord Geref.Kerk.JPG
 
Afbeelding:Schoonoord Geref.Kerk.JPG
 
Afbeelding:Schoonoord Geref.Kerk 1913.JPG
 
Afbeelding:Schoonoord Geref.Kerk 1913.JPG
 +
Afbeelding:Schoonoord PKN Gereformeerd.jpg|ansichtkaart 1956
 
<Gallery>
 
<Gallery>

Versie van 22 mrt 2011 om 20:30


Algemene gegevens
Genootschap : PKN Gereformeerde Kerk
Gemeente : Coevorden
Plaats : Schoonoord
Adres : Kerklaan 35
Provincie : Drenthe
Jaar ingebruikname : 1913
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk :
Architect : Peer, J.S. van
Monument-status: Rijksmonument
Geschiedenis


Inleiding

Gebouwd als GEREFORMEERDE KERK in 1915 naar ontwerp van de plaatselijke bouwkundige/aannemer J.S. van Peer in een typerende gereformeerde Eclectische stijl (met neo-gotische en neo-romaanse invloeden). Aan weerszijden van de entree een gevelsteen: "de eerste steen is gelegd door H. Waterink (voorg. der Gem.)" en "26 maart AD 1915". Het interieur is gemoderniseerd en valt, evenals de bijgebouwen aan de achterzijde (1947-1948 en 1960) en de pastorie (jaren zeventig) buiten de bescherming.


Omschrijving

Zaalkerk van vier traveeën gedekt door een zadeldak belegd met een geglazuurde platte friese pan; dakruiter met spits; gietijzeren goten op gemetselde klossen. Gevelopbouw met gemetselde plint voorzien van afzaten, lisenen en spaarvelden waarin de vensters zijn aangebracht; spitsboogvensters met gietijzeren tracering (waarin combinatie van driepas en ruitvorm); toepassing van negblokken en sluitstenen. De symmetrisch ingedeelde voorgevel met twee spistboogvensters en een klimmend boogfries bevat een dubbele opgeklampte deur met siergeheng; een spitsboogvormig bovenlicht met penanten en glas-in-lood invulling; daarboven een gekoppeld rondboogvenster.


Waardering

De kerk is van cultuurhistorisch belang als representant van een specifieke geestelijke ontwikkeling; van architectuurhistorisch belang als representant van een specifieke kerkbouw alsmede van belang vanwege de detaillering van het exterieur.

<Gallery> Afbeelding:Schoonoord Geref.Kerk.JPG Afbeelding:Schoonoord Geref.Kerk 1913.JPG Afbeelding:Schoonoord PKN Gereformeerd.jpg|ansichtkaart 1956 <Gallery>