Handelingen

Schijndel, Markt 17 - Servatius

Uit Reliwiki


Algemene gegevens
Genootschap : Rooms Katholieke Kerk
Gemeente : Schijndel
Plaats : Schijndel
Adres : Markt 17
Provincie : Noord-Brabant
Jaar ingebruikname : 1840
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk : Servatius
Architect :
Monument-status: Rijksmonument
Inventarisatienummer: 08197


Geschiedenis

Monumentomschrijving; Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten:

R.K. KERK van St. Servatius. Kerkgebouw, bestaande uit een in 1525 voltooide gotische toren en een in 1839-1840 in Waterstaatsstijl (barok klassicisme) gebouwde kerk. De bakstenen toren is een vlak opgaand bouwwerk, heeft aan de zuidoosthoek een uitgebouwde achtkante traptoren en telt twee door een natuurstenen lijst gescheiden geledingen, waarvan de onderste geheel vlak is en de bovenste in elke zijde twee spitsboognissen vertoont, in welker bovengedeelte telkens een galmgat. Omgaand boogfries onder de spits. van vier- tot achtkant ingesnoerde steile spits, bekroond door een bol. Gerestaureerd in 1955. Driezijdig gesloten basilicale kerk, in Waterstaatsstijl gebouwd en neogotisch uitgebreid; in de schipmuren nog gedeeltelijk middeleeuwse kerk. Driezijdig gesloten koor. Inventaris: preekstoel met beeldengroep (Johannes de Doper prekende) deels Waterstaatsstijl, deel neogotisch. Orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk, Positief en vrij Pedaal, in 1852 gemaakt door F.C. Smits. Grafsteen van de zeeheld Joan van Amstel (die onder De Ruyter en Tromp aan vele zeeslagen deelnam, overleden in 1669) met grafschrift van Vondel. In de kruisingtoren klok van anonieme gieter, 1686, diam. 55 cm.

Gebouwomschrijving SKKN

Van de middeleeuwse kerk te Schijndel staat enkel nog de toren uit 1525, met een spits uit het jaar 1819. De kerk werd in 1838-40 herbouwd (mogelijk met gebruikmaking van de substantie van de oude kerk, ofschoon Van der Aa wel degelijk zegt dat de kerk is vervangen door 'een geheel nieuw gebouw') naar ontwerp, althans naar bestek van H. Essens uit Oisterwijk. Ene Jacobus van Calkar was uiteindelijk uitvoerend architect. Blijkbaar was de kerk toen nog niet neogotisch, maar een gotisering kwam wel, al in de jaren 1850. Gaandeweg de jaren werd het interieur steeds verder gegotiseerd. Helaas werd een deel hiervan teniet gedaan in 1970, toen de architect Rooijakkers de kerk onderhanden nam. De uitwendige gotisering van de kerk dankt men voornamelijk aan de verandering der vensters in 1884. De pastorie dateert van 1836.

toren 1525

MIP omschrijving (MIP nummer: HT099-000687)

Naam monument

R.K. St. Servatiuskerk

Bouwstijl

Waterstaatsstijl

Bouwperiode

Van: 1525 tot: 1525

Gevels en materialen

Handvorm baksteen.

Vensters en deuren

Spitsboogvensters met natuurstenen visblaas-tracering.

Dak en bedekking

Zadeldak met leien in maasdekking.

Interieur

Neo-Gotisch hoogaltaar van P. Cuypers uit 1858, zeer rijk bewerkt eikehout. Neo-Gotische preekstoel van Hendrik Peeters Divoort uit Turnhout uit 1855 van eikehout. Orgel van Smits uit Reek uit 1852, monument.

Bijzonderheden

Basilicale kerk met driezijdig gesloten koor en vierkante toren met uitgebouwde achtkante traptoren.

Omschrijving

Zes houten beelden in het middenschip voorstellende verschillende heiligen, gemaakt door J. Custers uit Eindhoven tussen 1904 en 1907. Onder bij de toren bevindt zich de grafsteen van de Schijndelse 17de eeuwse zeeheld Jan van Amstel, met een grafschrift van Vondel geëerd.

Externe link

[[1]] Website parochie

Afbeeldingen

Exterieur

De volgende foto's zijn alle op 26 september 2009 gemaakt door Edward Ippel, Hoorn.

Interieur

De volgende foto's zijn alle op 26 september 2009 gemaakt door Edward Ippel, Hoorn.