Handelingen

Ruigoord, Ruigoord 9 - Gertrudis

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gertrudis
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Haarlemmermeer
Plaats: Ruigoord
Adres: Ruigoord 9
Postcode: 1047HH
Sonneveld-index: 06039
Jaar ingebruikname: 1894
Architect: Dessing, C.P.W.
Huidige bestemming: cultureel centrum
Monument status: geen

Geschiedenis

Interessant neoromaans dorpskerkje met toren. Eenbeukig schip met houten hammerbeam gewelf. Buiten gebruik als R.K. kerk in 1973. In juli 1973 is de kerk gekraakt en is het dorp min of meer overgenomen door krakers / kunstenaars. In die tijd was het plan, dat het hele dorp Ruigoord van de kaart zou worden geveegd, ten behoeve van uitbreiding van het Amsterdamse havengebied. Dit is tot op heden niet doorgegaan, wel is het dorp nu vrijwel geheel omgeven door havengebied. Het kerkje doet alweer decennia dienst als cultureel centrum, discotheek en horecagelegenheid. Er hebben diverse kleine herstelwerkzaamheden plaatsgevonden. De meeste glas-in-loodramen zijn nog intact.

In 1979 vond in dit voormalige kerkje een zogenaamd huwelijk plaats tussen de beroemde artiesten Herman Brood en Nina Hagen.

  • 2021: Het kerkje raakt steeds verder in verval. Een grote restauratie is nodig. Maar wie zal dat betalen? Intussen proberen de bewoon(st)ers van Ruigoord zoveel mogelijk zelf herstelwerkzaamheden te verrichten.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur