Handelingen

Rotterdam, Mauritsweg 20 - Pauluskerk (2013 - )

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Pauluskerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Rotterdam-Centrum
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Rotterdam
Plaats: Rotterdam
Adres: Mauritsweg 20
Postcode: 3012JR
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 2013
Architect: Alsop
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Gebouwd ter vervanging van de oudere, gesloopte Pauluskerk, die op dezelfde locatie stond.

Architectonisch interessant complex, met een kerkzaal die veel kleiner is dan die van de eerdere Pauluskerk.

Orgel; bron: orgbase.nl

In de Tweede Wereldoorlog ging de oude Hervormde Kerk van Dinteloord verloren. Na de herbouw van de kerk leverde Flentrop in 1950 een nieuw orgel. Adviseurs bij de bouw waren Lambert Erné en Dolf Hendrikse. De architect ir. J. de Wilde ontwierp het front. In februari 1951 volgde de ingebruikneming. Bij een restauratie in 1978 wijzigde de firma Van den Heuvel de dispositie. Op het Hoofdwerk kwam een nieuwe Trompet 8' in plaats van de Dulciaan 16', en de samenstelling van de Mixtuur werd gewijzigd. De Vox Humana van het Rugwerk werd vervangen door een Dulciaan 8', en de Cymbel door een Nasard.

In 2002 startte David Kunst met de bouw van een nieuw orgel voor de kerk in Dinteloord. Het Flentrop-orgel werd in 2004 te koop aangeboden. Het is gekocht door de Hervormde Gemeente te Rotterdam, waar het in 2013 geplaatst is in de nieuwgebouwde kerkzaal van de Pauluskerk. Op 2 juni 2013 is het kerkgebouw in gebruik genomen.

Er zijn enkele wijzigingen uitgevoerd in de dispositie. De Dulciaan 8' werd verplaatst naar het Hoofdwerk, en op het Rugwerk is een Regaal 4' geplaatst. Verder werd de Sesquialter van het Rugwerk vervangen door een Cymbel en is de samenstelling van de Mixtuur gewijzigd. Het orgel is in september 2013 in gebruik genomen.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur