Handelingen

Rotterdam, Donarpad 9 - Chinese Evangelische Kerk

Uit Reliwiki


Algemene gegevens
Naam kerk:
Genootschap: Chinese Evangelische Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Rotterdam
Plaats: Rotterdam
Adres: Donarpad 9
Postcode: 3072EB
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 2009
Architect: Geurts & Schultze, Den Haag
Huidige bestemming: kerk
Monument status:

Geschiedenis

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 1 september 2009.

De Chinese evangelische kerk in Rotterdam (CEME) opent zaterdag haar nieuwe kerkgebouw aan het Donarpad in de wijk Katendrecht. Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en bisschop Moses Yang van de internationale organisatie van Chinese christenen, EMSI, zullen daarbij aanwezig zijn.

Het oude gebouw aan de Boomgaardstraat was te klein geworden voor de ruim 400 kerkgangers. De Chinese kerk zit sinds 1974 in Rotterdam.

Het nieuwe kerkgebouw is ontworpen door het architectenbureau Geurts & Schultze in Den Haag, gebouwd door projectontwikkelaar Proper-Stok in Rotterdam en gerealiseerd door aannemer Kastelein in Driebruggen. Het gebouw is in mei opgeleverd.

Met het voltooien van de bouw keert de Chinese kerkgemeente weer terug vanuit het centrum van de stad naar Katendrecht (waar deze in 1974 werd gesticht; in 1986 vertrok de kerk). Gemiddeld bezoeken 300 personen de kerkdiensten, die in het Kantonees gehouden worden. De nieuwe kerk biedt plaats aan 350 bezoekers. Ook is er een ruimte voor Nederlandse diensten en lokalen voor de zondagschool.

Uit Reformatorisch Dagblad, 7 september 2009.

ROTTERDAM – In de grote steden zijn Bijbelgetrouwe kerken steeds vaker van allochtone signatuur. De Rotterdamse wijk Katendrecht bewijst het sinds zaterdag met een nieuwe Chinese gemeente. Minister Donner opende het gebouw. „Tot eer van onze Heer.”

Minister Donner (CDA, Sociale Zaken en Werkgelegenheid) is christen en daar maakt hij geen geheim van. Reden waarom de Chinese christelijke gemeenschap van Rotterdam hem vroeg haar nieuwe gebouw te openen.

En dat deed hij met verve, want migrantenkerken kunnen zich in zijn warme belangstelling verheugen. „Ik zie dat deze kerken in de grote steden talrijker zijn geworden dan de traditionele kerken.”

De bewindsman wees op het vorig jaar verschenen rapport ”Tel je zegeningen”, over het maatschappelijk rendement van kerken in Rotterdam: de inzet van kerken bespaart de gemeente jaarlijks zo’n 120 miljoen euro. Migrantenkerken spelen dan ook een „geweldige rol” in de samenleving, vindt Donner. „Ze zorgen op heel veel manieren voor een brug.”

Maar een kerk is er niet in de eerste plaats voor de samen­leving, gaf hij in zijn toespraak onomwonden aan. „Het gaat om de essentie van het christelijk geloof. De kerk is er niet voor ons, maar voor de wereld tot eer van onze Heer.”

Voor christelijke migranten is, in vergelijking met moslimmigranten, weinig aandacht. Bij de eersten verloopt het integratieproces een stuk geruislozer. Donner wijt dat aan „de sociaaleconomische, culturele én religieuze verschillen”, zei hij zaterdag. „Bij moslims is vaker sprake van een aantal complicerende factoren bij elkaar.”

Het nieuwe gebouw van de Chinese gemeente in Rotterdam is gevestigd in Katendrecht, bij de Maashaven. Daarmee is de gemeente terug bij de plaats waar ze in de jaren zeventig van de vorige eeuw ontstond.

De meeste diensten zijn nog in het Kantonees. Woordvoerster Erna Chan-Lee: „Sommige moderne gemeenten zullen ons als heel gesloten bestempelen. Maar wij vinden het belangrijk om de tweede generatie eerst goed op te voeden in wat de Bijbel zegt voordat ze de wereld ingaan. Daarom stimuleren we ook erg dat de kinderen naar reformatorische scholen gaan.”

Afbeeldingen