Handelingen

Rotterdam, Boezemweg 166 - Kom en Zie: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

(Geschiedenis)
(geen verschil)

Versie van 19 aug 2019 om 17:56


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Nieuwe Oosterkerk
Genootschap: Geref. Gemeenten in Nederland
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Rotterdam
Plaats: Rotterdam
Adres: Gerdesiaweg 92
Postcode: 3061RA
Jaar ingebruikname: 1953
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status:

Geschiedenis

Kerk- en zalencomplex uit 1952 naar ontwerp van B. van Heyningen en B. Uyterlinde, gebouwd voor de Gereformeerde Kerk van Rotterdam-Centrum, ter vervanging van de in 1940 verwoeste Nieuwe Oosterkerk. Kerkzaal, uitgevoerd in betonskeletbouw in modernistische vormen, met aan drie zijden rondlopende galerij, bestaande uit zes traveeën met elk een eigen inwendig ziende tentdakbekapping. Semi-vrijstaande opengewerkte betonnen toren. Liturgisch centrum gemoderniseerd, bankenplan uit de bouwtijd. Sinds ongeveer 1967 hield de Gereformeerde Gemeente vieringen in de Geref. Nieuwe Oosterkerk, ook na de verkoop in 1981 van dit kerkgebouw aan de Pinkstergemeente van Capelle aan den IJssel. Deze afdeling van de Geref. Gemeente is opgeheven in 1999.

Orgel

Het orgel met drie manualen en vrij pedaal, in 1953 gebouwd door de firma W. van Leeuwen Gzn. (Leiderdorp), verkeert wegens gebrek aan onderhoud in matige conditie.


In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, d.d. 14 maart 1981

De Gereformeerde Nieuwe Oosterkerk aan de Gerdesiaweg 92 te Rotterdam is verkocht aan de Pinkstergemeente van Capelle aan de IJssel. De reden voor deze transactie is een schrille tegenstelling: de kerk wordt te duur voor de gereformeerden vanwege het teruglopend kerkbezoek, terwijl de Pinkstergemeente uit haar huidige kerkgebouw dreigt te groeien vanwege de toeloop van leden. De verkoop is wel onder een aantal voorwaarden geschied. Zo blijven de Gereformeerde kerken in de Nieuwe Oosterkerk en staat het gebouw eveneens voor hen open in verband met vergaderingen en verenigingsavonden. Ook de Gereformeerde Gemeente in Nederland van Rotterdam-Centrum, die sinds ongeveer veertien jaar in de Nieuwe Oosterkerk bijeenkomt, blijft diensten houden in het gebouw. Die gemeente telt 69 zielen. De Gereformeerde kerk van Rotterdam-Centrum omvat 2500 zielen. Het kerkbezoek schommelt zo rond de 1200 per zondag. Deze mensen komen bijeen in drie verschillende kerken. Door de terugloop van het aantal leden werd de financiële last van drie kerken te zwaar en moest er een verkocht worden. De Oosterkerk, gebouwd in 1951, heeft 700 zitplaatsen en verkeert in prima staat.

Afbeeldingen