Handelingen

Roermond, Swalmerstraat 100 - Caroluskapel

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Caroluskapel
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Limburg
Gemeente: Roermond
Plaats: Roermond
Adres: Swalmerstraat / Bethlehemstraat
Postcode: 6041CZ
Sonneveld-index: 13388
Jaar ingebruikname: 1759
Architect:
Huidige bestemming: kapel
Monument status: Rijksmonument 32650


Geschiedenis

Buitengewoon belangrijke grote, monumentale, voormalige kloosterkerk met dakruiter.

Laatgotische kapel van het voormalige Karthuizerklooster (thans Seminarie) met rijk stucplafond in Lodewijk XV-stijl. Aan de noordzijde de vroegere sacristie, XV. Aan de westkant de voormalige kapittelzaal met stergewelf, 1556. Ten westen hiervan de refter, inwendig, XVIII. Pandhof, XVII of XVIIIb. Tuinmuur langs drie zijden van het voormalige kloosterterrein, met o.a. aan de hoek Bethlehemstraat-Voogdijstraat laatgotische fragmenten. Inventaris: o.a. biechtstoel in regencestijl, koperen lezenaar, XVIa, kandelaars, schilderijen, XVII-XVIII, orgeltribune en orgelkas van F. Louvigny (1852). In 1953 werd dit instrument door de firma L. Verschueren (Heythuysen), uitgebreid en voorzien van elektrische tractuur. In 2004-2006 door hen gerestaureerd en gereconstrueerd. Klokkenstoel met klok van onbekende gieter, diam. 68 cm.

In 1932 en 1933 werden er in opdracht van Professor W. Cloots enige alteraties door atelier J.W. Ramakers Beeldhouwers, Geleen aangebracht, te weten: eikenhouten banken in de broederkapel in 1932, en een eikenhouten credens naast het altaar en de lambrizering aan de zuid- en westwand in 1933.

Na jaren van restauratie is zondag 30 april 2006 het orgel van de R.K. Sint Caroluskapel gewijd en weer in gebruik genomen. Het 19de eeuwse orgel is gebouwd door orgelmaker Frans Louvigny. Het is een van de weinige orgels die de Tweede Wereldoorlog onbeschadigd is doorgekomen. Maar in de loop der jaren is er wel aan het orgel verbouwd en gerestaureerd. Bij de laatste, door de fa. Verschueren uitgevoerde, restauratie werd het binnenwerk van het 18de eeuwse Robustelly-orgel, afkomstig uit de Sint Nicolaaskerk van Eupen (LB), in de gerestaureerde Louvigny-kas geplaatst.

Orgel

In 1851 bouwde Frans Louvigny een nieuw orgel voor de Caroluskapel in Roermond. Hij liet zich daarbij inspireren door het Le Picard-orgel in de kathedraal. Lange tijd is gedacht dat het Carolus-orgel rond 1740 was gebouwd door Le Picard, maar onderzoek uitgevoerd tijdens de laatste restauratie heeft aangetoond dat dit niet juist is. De gebroeders Müller maakten een zelfstandig pedaal (1876), en er is nog gesleuteld door Vermeulen (1888), Franssen (1900) en Pereboom (1927). In 1953 werd het orgel volledig gereviseerd door Verschueren uit Heythuizen. Zij vernieuwden een deel van het pijpwerk, maar handhaafden ook veel oud materiaal van vrijwel alle bouwers. Het werk werd in november 1953 voltooid en in gebruik genomen in een feestweekend van vrijdag 20 november tot zondag 22 november 1953. Adviseur was P. Zeyen uit Kerkrade. Bij de ingebruikname speelden Marinus Waltmans, organist van het seminarie, en Henri Zeyen, organist van de kathedraal. In 2004 startte een restauratie door de firma Verschueren. Hierbij is het orgel in achttiende eeuwse stijl herbouwd met gebruik van het aanwezige materiaal, uitgebreid met nieuw pijpwerk. Op 30 april 2006 is het orgel weer in gebruik genomen.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur