Handelingen

Rinsumageast, Tsjerkestrjitte 4 - Gereformeerde Kerk (1913 - 2010)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Kerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Friesland
Gemeente: Dantumadiel
Plaats: Rinsumageast
Adres: Tsjerkestrjitte 4
Postcode: 9105LA
Inventarisatienummer: 09501
Jaar ingebruikname: 1913
Architect: Tjeerd Kuipers (1857 - 1942)
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: na te gaan

Geschiedenis

Belangrijke late Kuiperskerk met toren.

Verbouwd in 1994-1995. Buiten gebruik juni 2010. Het orgel (Steendam, 1993) kreeg eind 2010 een nieuwe bestemming in de Hersteld Hervormde Kerk te Kesteren.

  • De kerk wordt verbouwd tot bed en breakfast.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 21 juli 2009

De protestantse gemeente Claercamp (in wording) te Rinsumageest-Sijbrandahuis gaat de gereformeerde kerk van Rinsumageest verkopen. Vanwege een afnemend ledenaantal en teruglopende financiën kiest de gemeente ervoor om door te gaan met één kerkgebouw: de hervormde kerk uit de elfde eeuw. De gemeente, met ongeveer 750 leden en doopleden, van wie er ruim 100 de zondagochtenddienst bezoeken, heeft nu nog twee kerken, twee kosters­woningen, verschillende vergaderlokalen en een pastorie. In een tijdsbestek van een aantal jaren wil de gemeente naast de hervormde kerk alleen de pastorie en de kosterswoning bij de hervormde kerk overhouden. Qua onderhoud en energie­gebruik is de gereformeerde kerk duurder dan het hervormde kerkgebouw. „Voor de hervormde kerk, een van de oudste monumenten in de provincie, hebben we voor het onderhoud een goede subsidieregeling.” Het gereformeerde kerkgebouw stamt uit 1913 en is ontworpen door architect Tjeerd Kuipers uit Amsterdam. De kerk staat op internet voor 315.000 euro te koop bij makelaar Redres uit Haarlem. Er heeft zich nog geen serieuze koper gemeld.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 8 juni 2010.

De protestantse gemeente (in wording) Claercamp te Rinsumageest-Sijbrandahuis (Friesland) sluit de deuren van de gereformeerde kerk aan de Tsjerkestrjitte in Rinsumageest. Op 11 juni wordt de laatste dienst gehouden. De kerkenraad besloot vorig jaar om vanwege teruglopende financiën en een afnemend ledental door te gaan met één kerkgebouw: de hervormde Alexanderkerk uit de elfde eeuw. „Nu het multifunctionele centrum De Beijer wordt gebruikt voor alle kerkelijke activiteiten en in de Alexanderkerk de wekelijkse reguliere kerkdiensten kunnen worden gehouden, beschouwen we deze twee gebouwen vanaf eind juni als het kerkelijk centrum van de protestantse gemeente Claercamp i.w.”, schrijft de kerkenraad in kerkblad Onderweg. Voor bijzondere diensten waarbij meer bezoekers worden verwacht wordt uitgeweken naar de grote zaal van De Beijer in Rinsumageest. Het gereformeerde kerkgebouw met ongeveer 500 zitplaatsen staat al even te koop. De vraagprijs is inmiddels verlaagd tot 290.000 euro plus koopkosten. De kerk stamt uit 1913 en werd ontworpen door de bekende architect Tjeerd Kuipers uit Amsterdam.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur