Handelingen

Rijssen, Jacob Ruysdaelstraat 1 - Zuiderkerk: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

(Exterieur)
(Exterieur)
Regel 78: Regel 78:
 
<gallery>
 
<gallery>
 
Afbeelding:GGNA Zuiderkerk kopie ansichtkaart.jpg
 
Afbeelding:GGNA Zuiderkerk kopie ansichtkaart.jpg
Bestand:Kerkrijssenz7289.jpg | WG
+
Bestand:Kerkrijssenz7289.jpg | Ansichtkaart - WG
 +
Bestand:Kerkrijssenz9051.jpg | Ansichtkaart - WG
 
</gallery>
 
</gallery>
  

Versie van 17 sep 2017 om 20:13


Algemene gegevens
Naam kerk: Zuiderkerk
Genootschap: Geref. Gemeenten (v/h in Ned en N.Amerika)
Provincie: Overijssel
Gemeente: Rijssen-Holten
Plaats: Rijssen
Adres: Jacob Ruysdaelstraat 1
Postcode: 7462BG
Jaar ingebruikname: 1968
Architect: Groen en Scheppink
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Gemeente gesticht rond 1838. Huidig kerkgebouw in Rijssen-Zuid uit 1968 met ca 2020 zitplaatsen, ter vervanging van de te klein geworden Walkerk. Opvallend door de forse afmetingen. Eén der grootste naoorlogse gereformeerde kerkgebouwen in Nederland.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 12 mei 2009.

De Zuiderkerk, het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente te Rijssen-Zuid, wordt op dit moment grondig gerenoveerd. Het kerkgebouw en de trouwzaal worden opnieuw geverfd en krijgen een nieuwe natuurstenen vloer. Verder worden de kerkbanken vervangen.

Ook het Witte-orgel ondergaat een opknapbeurt. Behalve een uitbreiding van het aantal stemmen (op het Hoofdwerk komt een Trompet 16’ extra), krijgt het orgel een nieuwe kast in Witte-stijl met vier ronde torens.

De huidige orgelkast is gebouwd in 1969. In dat jaar werd het instrument overgeplaatst vanuit Amersfoort naar Rijssen. De werkzaamheden aan het orgel worden uitgevoerd door Orgelmakerij Boogaard uit Rijssen.

Omdat het vanwege de verbouwing niet mogelijk is om in de Zuiderkerk te kerken, wijkt de gemeente tijdelijk uit naar de Noorderkerk, het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente te Rijssen-Noord. Door de verbouwing is de derde kerkdienst op zondag, die beide gemeenten beleggen, tijdelijk komen te vervallen.

De Zuiderkerk is gebouwd in 1968. Predikant van de gereformeerde gemeente te Rijssen-Zuid is ds. A. Schreuder.

Uit Reformatorisch Dagblad, 21 juli 2009.

Het interieur van de Zuiderkerk, het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente te Rijssen-Zuid, is de afgelopen maanden grondig gerenoveerd. De kerk is voorzien van een nieuwe verflaag en een natuurstenen vloer. Verder zijn de kerkbanken vervangen.

Donderdag was het voor gemeente­leden mogelijk om het gerenoveerde kerkgebouw te bezichtigen. De gemeente, die tijdens de verbouwing gebruik maakte van de Noorderkerk, kerkte zondag voor het eerst weer in haar eigen kerk­gebouw.

De renovatie van de kerk is "geheel naar wens verlopen", liet de scriba van Rijssen-Zuid gisteren weten. Alleen de opknapbeurt van het Witte-orgel is nog niet helemaal afgerond. De verwachting is dat het orgel begin november klaar is. Het aantal stemmen wordt uitgebreid en ook krijgt het instrument een nieuwe kast in Wittestijl met vier ronde torens.

De renovatiewerkzaamheden aan de kerk- en trouwzaal van de Zuiderkerk zijn uitgevoerd door verschillende aannemers. Een deel van het werk is verricht met behulp van vrijwilligers. De totale kosten van de renovatie bedragen naar schatting zo’n 1,2 miljoen euro.

De gereformeerde gemeente Rijssen-Zuid telt ruim 1600 leden en 1100 doopleden. Het kerkgebouw heeft ongeveer 1800 zitplaatsen.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur