Handelingen

Rhenen, Hogesteeg - Vrije Hervormde Gemeente Achterberg

Uit Reliwiki

Versie door Marc (Overleg | bijdragen) op 10 mei 2022 om 18:23 (Nieuwe pagina aangemaakt met ' Vrije Hervormde Gemeente Achterberg bestaan tot ?? Kwamen samen in schuur achter een huis aan de Hogesteeg 26 April 1984 Reformatorisch Dagblad ACHTERBERG —...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Vrije Hervormde Gemeente Achterberg bestaan tot ?? Kwamen samen in schuur achter een huis aan de Hogesteeg

26 April 1984 Reformatorisch Dagblad

ACHTERBERG — Ds. G. Nijhof, hervormd predikant te Achterberg, wordt per 1 juli 1984 losgemaakt van de gemeente die hij sinds 1973 dient. Ds. Nijhof behoudt overigens alle rechten van het predikantschap der Nederlandse Hervormde Kerk. Hij is nu en blijft ook na 1 juli gewoon beroepbaar.

Ds. Nijhof, geboren in 1933, werd in 1973 predikant in zijn eerste gemeente Achterberg. Officiële argumentatie tot losmaking is dat de problemen die ontstonden niet liggen op het vlak van leer en leven. Er is dan ook geen sprake van schorsing. Het wederzijds functioneren verliep echter zo moeizaam dat de desbetreffende provinciale en later generale commissie het beter vond dat gemeente en predikant uit elkaar gingen.

Ds. Nijhof zelf ziet, naar hij ons meedeelde, onder andere als oorzaak van de gerezen problemen, dat hij de noodzaak van wedergeboorte en bevinding sterk benadrukt. „Een groep van honderd drieëntwintig mensen staat nog steeds achter mij", aldus ds. Nijhof, die verder zei erg ongelukkig te zijn met de uitspraak.