Handelingen

Reliwiki

Gebruikersportaal: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

(Noord-Holland)
(Noord-Holland)
Regel 121: Regel 121:
 
De abdijkerk is dagelijks toegankelijk voor het publiek van 7 - 21.30 uur. Om 7 uur is de ochtenddienst, om 9.30 uur de eucharistieviering, om 12.30 uur een korte middagdienst, om 17 uur avonddienst (vespers), om 20 uur de dagsluiting, om 21 uur lezingendienst.
 
De abdijkerk is dagelijks toegankelijk voor het publiek van 7 - 21.30 uur. Om 7 uur is de ochtenddienst, om 9.30 uur de eucharistieviering, om 12.30 uur een korte middagdienst, om 17 uur avonddienst (vespers), om 20 uur de dagsluiting, om 21 uur lezingendienst.
 
In de vooruimte van de kerk is de tombe waar de resten van het gebeente van Graven en Gravinnen uit het huis van Holland rusten.
 
In de vooruimte van de kerk is de tombe waar de resten van het gebeente van Graven en Gravinnen uit het huis van Holland rusten.
 +
----
 +
Graft-De Rijp. De grote kerk in de Rijp op de Dam 2 is gedurende het hele toeristische seizoen geopend. Naast het houden van diensten vinden in de kerk ook verschillende andere activiteiten plaats, zoals muziekuitvoeringen, tentoonstellingen, etc.
 
----
 
----
 
Hilversum, RK Sint Vituskerk, Emmastraat 7.  
 
Hilversum, RK Sint Vituskerk, Emmastraat 7.  

Versie van 28 nov 2009 om 13:07

Jaartal

Bij beschrijvingen van de geschiedenis van de kerken zijn de jaartallen uit de twintigste eeuw veelal afgekort, zoals '05. Hiermee wordt bedoeld het jaar 1905. Inmiddels is het de 21ste eeuw. Sommige afgekorte jaartallen uit het begin van de vorige eeuw kunnen daardoor tot verwarring leiden, want '05 zou ook 2005 kunnen betekenen. Verzoek: Graag zoveel mogelijk de afgekorte jaartallen in complete jaartallen wijzigen.

Website

De website www.kerkenverzamelaar.come2me.nl met de rubiek open kerken heeft een vervelende storing, namelijk het laatste stukje van de regels zijn niet zichtbaar, en weet niet hoe dit komt, is het wat om de open kerken hier te vermelden, is inmiddels gedaan, graag een reactie van de verzamelaars en Reliwiki, ik hoop dat ik deze pagina daarvoor kan gebruiken, graag een reactie. kerkenverzamelaar@hotmail.com

Open Kerken per Provincie

Stap nooit zomaar op opengestelde kerken af. Een kerk kan gesloten zijn in verband met een huwelijkssluiting, een uitvaart, een bijeenkomst, enz. Bel eerst het kerkelijk bureau, de plaatselijke VVV, een predikant o.i.d. om niet voor niets op kerkenpad te gaan.

Wilt U als U open kerken erbij zet, dit op abc per provincie doen, dan wordt het niet zo rommelig.
Ik heb vandaag(4 augustus) alles geordend, dus ik hoop dat u wilt meehelpen om het nu zo te houden. Alles wat alleen voor 2008 lijkt te gelden nu verwijderd om verwarring in het komende jaar te voorkomen(28 dec.)


Friesland

Ongeveer alle kerken van de Stichting Alde Fryske Tsjerken zijn te bezoeken. Open www.aldefrysketsjerken.nl en kies dan sleuteladressen Hier staan de adressen enz. van de sleutelbeheerders. Maak zoveel mogelijk van te voren een afspraak. De kerk kan gesloten zijn, o.a. in verband met een trouwerij, een vergadering, een uitvaartdienst. (2009 BS)

 • Allingawier - Beide kerken van Allingawier zijn overdag te bezichtigen, in combinatie met het openluchtmueseum waar beide kerken deel van uit maken. De toegangsprijs voor dit museum is 3,50.
 • Blauwhuis - Rooms Katholieke Kerk in principe altijd geopend, er staat echter wel een hek waar u achter moet blijven, maar waarvandaan u vrijwel alles kunt zien. Verder liggen er informatiefoldertjes en dergelijke.
 • Bolsward Martinikerk is geopend tussen 10.00 en 12.00 en tussen 14.00 en 16.00. Op zaterdag van 13.00 tot 16.00.
 • Nijhuizum - De kerk van Nijhuizum is in principe altijd open. Er staat geen bordje bij en er zijn geen mensen aanwezig, maar de deur zit niet op slot.
 • Sneek - De Rooms katholieke kerk is in principe altijd geopend. U kunt hier de hele kerk doorwandelen. Bij de ingang liggen informatiefolders.
 • Workum - RKK is overdag geopend, tijden onbekend. Toegangsprijs is 2 euro, waarmee u echter ook toegang hebt tot het naastgelegen museum kerkelijke kunst. Gertrudiskerk overdag geopend, tijden onbekend. Toegangsprijs is 1 euro.
 • Aalsum - De PKN Catharinakerk is in 2009 vanaf juli tot en met 12 september elke zaterdag open van 13.30- 17.00 uur. Er is informatie en er zijn ansichtkaarten te koop.
 • Raard (Dongeradeel) - De PKN Marthakerk uit 1918 is in 2009 van juli tot en met 12 september overdag vrijwel altijd open. U kunt de hele kerk bekijken.
 • Foudgum - De PKN Mariakerk is van juli tot en met 12 september elke zaterdag van 13.30- 17.00 uur te bezichtigen. Er zijn informatiefolders beschikbaar.
 • Nes (Ameland) - De Rooms Katholieke Sint Clemenskerk van Nes is 's zomers overdag vaak open, nl. wanneer de pastoor thuis is. Er zijn in de kerk gidsen en ansichtkaarten te koop. Er is ook de mogelijkheid een kaarsje aan te steken.
 • Dokkum - De PKN Grote Kerk op de Markt is in 2009 open op woensdag, donderdag en zaterdag van 14.00- 17.00 uur, van juli tot en met medio september. Er zijn gidsen, ansichten e.d. te koop en u kunt een expositie bekijken. Op vrijdagavond om 20.00 zijn er orgelconcerten door vakorganisten. De toegang is gratis, er is bij de uitgang wel een collecte.
 • Dokkum - De RK Kerk aan de Koningsstraat/ Bargemerk is in 2009 's zomers tot en met medio september elke dag te bezichtigen van 14.00- 17.00 uur. Er zijn gidsen, boeken, ansichten e.d. te koop. Er kan een kaars aangestoken worden. Ook kunt u een rondleiding maken aan de hand van een rondleidingsgids die geleend kan worden.
 • Dokkum - Het processiepark en de Bonifatiuskapel aan de Bronlaan zijn tot en met medio september elke dag open voor bezoek van 14.00-17.00 uur. Er zijn vrijwilligers aanwezig en er is een winkeltje waar u gidsen, devotionalia, ansichten e.d. kunt verkrijgen. Ook de stiltekapel is meestal geopend. Sinds 2004 kan men om de hele kapel heen lopen en is het park aanzienlijk verfraaid. De toegang is gratis.
 • Sneek - De neogotische RK kapel op de begraafplaats is overdag open. Er zijn mooie glasramen. Adres: Leeuwarderweg 83.

Gelderland

 • Barneveld -Oude kerk op donderdag geopend, precieze tijden niet bekend.
 • Rheden Dorpskerk - Dorpsstaat 51 Rheden Gelderland Expositie, rondleidingen en orgelbespelingen. Alle zaterdagen van de 3e zaterdag in juni (schaapscheerdersfeest) tot de 2e zaterdag in september (Monumentendag) van 11 tot 16 uur. Info mail: dorpskerk@hetnet.nl == telefoon: 026-4952515 of 026-4954608. zie ook http://www.dorpskerkrheden.nl Tijdens het zomerseizoen 2010 wordt er een expositie gehouden van werken van Krijnie Ederveen uit Epe.
 • Nijmegen Gld. PKN.Stevenskerk te veel variabele tijden om hier op te noemen, maar kijk maar op www.stevenskerk.nl en daar ziet U een tabel met openings tijden
 • Huissen Gld. PKN Protestantse Gemeente Huissen. Kerkgebouw Raadhuisplein 35 6851 BW Huissen www.pknhuissen.nl Tel. 026-325 3421.

Open op vrijdagmiddag van 14.00 uur tot 16.00 uur.


Groningen

Groningen Sint Jozefkathedraal, Radesingel 2

Openstelling: Maandag t/m vrijdag van 11.00 - 16.00 (mei - oktober), Zaterdag van 10.00 - 16.00 uur.

De Mariakapel aan de zuidwesthoek van de Sint Jozefkathedraal is van maandag t/m zaterdag geopend van circa 10.00 tot 16.00 uur. Regelmatig komen mensen binnen om een kaarsje op te steken en te bidden. Zie ook website van de parochie: http://www.stmartinusparochie.nl

Groningen - De Nieuwe Kerk aan het Nieuwe Kerkhof is in 2009 's zomers geopend op zaterdag van 13.00- 17.00 uur. Er zijn vrijwilligers actief die u over de kerk kunnen vertellen. Er is speciale aandacht voor de restauratie van het Timpe- orgel. Er zijn brochures, ansichtkaarten e.d. te koop.

Zeerijp - De hervormde kerk is overdag meestal geopend. De hele kerk is te bezichtigen.

Fransum - Het kerkje van Fransum is doorgaans overdag geopend. De deur zit los, de hele kerk kan bezichigd worden.

Garmerwolde - 's Zomers is de kerk doorgaans dagelijks geopend. Voor organisten kan een afspraak gemaakt worden met de plaatselijke commissie van de Stichting Oude Groninger Kerken om het monumentale orgel te bespelen, tegen een geringe vergoeding.

Ulrum - In de zomermaanden staat de hervormde kerk elke dag open van ca. 9.00-17.00 uur. De kerk is op eigen gelegenheid te bezichtigen, de deur zit los. Er zijn brochures, ansichten e.d. te koop.

Marsum (bij Delfzijl) - Het romaanse kerkje is overdag dagelijks geopend.

Aduard - Het Kerkje van dhr. Harkema aan de Medenerweg tussen Aduard en Den Ham is in principe dagelijks te bezichtigen. Vaak is dhr. Harkema zelf aanwezig om iets over zijn zelfgebouwde kerk te vertellen. Er is een mooie brochure te koop over dit bijzondere religieuze erfgoed.


Limburg

 • Maastricht (L), RK Basiliek van Onze Lieve Vrouw. Kerk en schatkamer zijn open maandag t/m zaterdag, 10.00-16.00 uur. Zie voor meer info: www.sterrederzee.nl
 • Roermond (L), RK Sint Chrstoffel kathedraal.

Open: april t/m oktober dagelijks van 14.00-17.00 uur, november t/m maart op zaterdag van 14.00-17.00

 • Venray, De Grote Kerk van Sint Petrus' Banden in Venray is tussen Pasen en Allerheiligen (1 november) op de werkdagen open van 14.00 - 16.00 uur open, Er zijn altijd suppoosten aanwezig voor beantwoording van vragen of rondleiding.

Een uitgebreide beschrijving is te vinden op www.kerkgebouwen-in-Limburg.nl


Noord-Brabant

Den Bosch - PKNvmNH Grote Kerk, Kerkstraat. Open: mei t/m september, woensdag 10.30-16.uu uur. Zie ook pkgdenbosch.nl (2009-BS)


Deurne (NB), RK H. Willibrorduskerk, Markt. Open: 1 mei t/m 6 november, dinsdag t/m zaterdag, 14.00-16.00 uur. Een bezoek aan de torenkamer en de gewelven kost € 2,- per persoon. Zie ook: www.willibrorduskerkdeurne.nl (2009 BS)


Lierop NB. RK. Koepelkerk Mei tot en met September Woensdag en Zaterdag van 13.30 uur tot 17.00 uur


Uden De St.Petruskerk in Uden is in de periode mei t/m september elke zaterdag geopend van 13.00 -17.00 uur.


Noord-Holland

Alkmaar, PKN(vmNH) Kapelkerk, Open: tijdens de kaasmarkt op de vrijdagen in april t/m augustus. Zie ook www.kapelkerk.nl


Amstelveen, PKN, Open: zondag 9:00 - 12:00 uur. Zie ook www.handwegkerk.nl


Amsterdam, RK Sint Nicolaaskerk, Prins Hendrikkade. Open: maandag en zaterdag, 12.00-15.00 uur en dinsdag, 12.00-16.00 uur. Fotomateriaal.


Amsterdam, RK Fransiscus Xaverius (De Krijtberg), Singel 448. Open: dinsdag, woensdag, donderdag en zondag, 13.30-17.00 uur. Fotomateriaal. Als eerste kerk is er een audiotour beschikbaar.


Amsterdam, RK.Petrus en Paulus (de Papegaai), Kalverstraat. Open: dagelijks, 10.00-16.00 uur.


Amsterdam, RK. Ursulakapel, Begijnhof, Open: maandag 13.00-18.30 uur, dinsdag t/m vrijdag 09.00-18.30 uur, zaterdag en zondag 09.00-18.00 uur.


Beverwijk, RK H.Agathakerk, de z.g. Koepelkerk, Breestraat. Open: woensdag en zaterdag tussen 12.00 en 16.00 uur. Er is informatiemateriaal en er mogen foto's worden gemaakt voor de verzameling. (2009 BS)


Broek in Waterland, protestantse kerk Open: mei t/m september, dinsdag t/m zaterdag, 10.00-16.00 uur, zondag en maandag, 13.00-16.00 uur Er is fotomateriaal en informatie verkrijgbaar. Zie ook: www.kerkbroekinwaterland.nl (2009 BS)


Den Helder, PKN(vmgeref.) Bethelkerk, Prins Hendriklaan. Open in juli en augustus, tijdens de dinsdagse Juttersdagen, 10.30-15.30 (2009 BS)


Egmond-Binnen NH. RK St.Ádelbertabdij. De abdijkerk is dagelijks toegankelijk voor het publiek van 7 - 21.30 uur. Om 7 uur is de ochtenddienst, om 9.30 uur de eucharistieviering, om 12.30 uur een korte middagdienst, om 17 uur avonddienst (vespers), om 20 uur de dagsluiting, om 21 uur lezingendienst. In de vooruimte van de kerk is de tombe waar de resten van het gebeente van Graven en Gravinnen uit het huis van Holland rusten.


Graft-De Rijp. De grote kerk in de Rijp op de Dam 2 is gedurende het hele toeristische seizoen geopend. Naast het houden van diensten vinden in de kerk ook verschillende andere activiteiten plaats, zoals muziekuitvoeringen, tentoonstellingen, etc.


Hilversum, RK Sint Vituskerk, Emmastraat 7. Open: april t/m november, woensdag 10.00-12.00 uur. In juli en augustus bovendien zaterdag 14.00-16.00 uur. Foto- en informatiemateriaal Zie ook: www.vitus.nl (2009 BS)


Krommenie, PKN. Nicolaaskerk. Open: laatste zaterdag van de maand tussen 11.00 en 15.00 uur. Er is fotomateriaal te koop. Soms wordt het orgel bespeeld. (2009 BS)


Oosterland NH. PKN. Kerk Zaterdag en Zondag 13.30 uur tot 16.30 uur in de zomermaanden Dinsdag tot en met Donderdag 13.30 tot 16.30 uur


Uitgeest In de maanden juli en augustus is de PKN (vm N-H) kerk van Uitgeest aan de Castricummerweg open op donderdagen tussen 11.00 en 15. uur.. Voor mensen die van fietsen houden, de kerk ligt aan de pontjesroute, een heel fraaie fietsroute vanaf station Castricum rond het Alkmaardermeer. De protestantse gemeente Uitgeest-Akersloot heeft een eigen website. http://uitgeest-akersloot.pkngemeente.nl Hier is onder andere veel te lezen over en te zien van de historie en de gebouwen van deze PKN-gemeente.


Zaandam, PKN(vmGK) Noorderkerk, Heijermansstraat 127. Open woensdag 14.00-16.oo uur.


Zaandam, PKN(vmNH) Westzijderkerk of Bullekerk, Westzijde 75. Open: donderdag 11.00-14.00 uur.


Zaandam, RK O.L.V. van Lourdes, Ds. Martin Luther Kingweg. Open: dinsdag, 10.00-12.00 uur.


Overijssel

Enschede OV. Synagoge hele jaar op Woensdag en Zondag van 11.00 tot 17.00 uur uitgezonderd joodse feestdagen


Zwolle - Onze-lieve-vrouwe-ten-hemel-opnemingskerk(beter bekend als de peperbus) is geopend van 13.00-16.30 en op zaterdag 11.00-16.30. Bezichtiging is gratis, beklimming van de toren kost 2 euro. Wel worden er ondertussen gewoon vieringen gehouden en tijdens vieringen wordt u verzocht om een beetje achterin de kerk te blijven.


Zwolle - Grote of st.Michaelskerk is geopend van 13.30-16.30. Bezichtiging is gratis. In het koor van een van een van de zijbeuken(deze kerk heeft 3 koren naast elkaar als het ware) staan enkele boekenkramen en hier zijn eveneens foldertjes te koop. In de kerk lopen mensen om u rond te leiden.


Zwolle - Dominicanerkloosterkerk is van dinsdag tot vrijdag geopend 13.30-16.30. Op zaterdag 13.00-16.30. Bezichtiging is gratis, evenals het naastgelegen klooster. In de kerk zijn mensen aanwezig om uw vragen te beantwoorden. Hier zijn ook gratis folders verkrijgbaar.


Utrecht

Utrecht (stad) Utr. Veel kerken Voor de 26 e keer zijn er veel kerken geopend, niet alle kerken zijn tegelijk open, dus kijk op www.kerkenkijken.nl


Utrecht, RK Sint Josephkerk, Draaiweg 44. Open: mei t/m september, dinsdag t/m zaterdag, 14.00-16.00 uur. Er is een gidsje verkrijgbaar. (2009 BS)


Zeeland

Op de site Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland is veel te vinden over opengestelde kerken, tentoonstellingen enz. in de gehele provincie zeeland


Aardenburg - De Sint Baafs kerk van het Zeeuwsvlaamse Aardenburg is in het zomerseizoen dagelijks, behalve maandag, te bezichtigen tussen 14.00 en 16.00 uur. Groepen kunnen de Sint Baafs bezoeken onder leiding van een gids. Neem hiervoor kontakt op met het VVV-kantoor Aardenburg.


Aardenburg - De doopsgezinde vermaning van Aardenburg is in de zomermaanden op dinsdag en donderdag open tussen 14.00 en 17.00 uur


Oost-Souburg Zld. PKN. Open Haven Op Donderdag van 13.30 uur tot 15.30 uur


Zuid-Holland

Alphen aan den Rijn ZH PKN. Adventskerk April tot en met September 1e Zaterdag van de maand van 11.00 uur tot 16.00 uur orgelbespeling om 12.30 uur tot 13.00 uur


Brielle - PKNvmNH Catharijnekerk - entree voor toren en kerk, € 1,- voor volwassenen en € 0,50 voor kinderen 25 april t/m 5 mei 10.30-16.30, 6 mei t/m 29 mei, 13.30-16.30, 30 mei t/m 12 september, 10.30-16.30, 14 september t/m 312 oktober, 13.30-16.30 Er is foto- en informatiemateriaal verkrijgbaar. (2009BS)


Delft ZH Remonstrantse Kerk Maart tot November Zaterdag en Zondag 13.00 uur tot 16.00 uur


Den Haag-Scheveningen ZH RK. H Antoniua Abt 1e Zaterdag en 3e Woensdag van de maand van 11.00 uur tot 14.00 uur


Kapelle In de maanden juli en augustus is de NH kerk in Kapelle (Zld) open voor bezichtiging, op woensdag en zaterdag van 13:00 tot 17:00 uur. Er zijn dan vrijwilligers aanwezig. De kerk heeft een eigen website met fraaie foto's en een verhaal over de geschiedenis van het gebouw.


Leiden ZH Pieterskerk Dagelijks van 13.30 uur tot 16.00 uur . info 071-5124319


Leiden ZH Marekerk Open op koopzondag van 11.30 uur tot 16.30 uur meestal de laatste Zondag van de maand


Noordwijk - De Kapel aan Zee in Noordwijk is gedurende de zomermaanden op zaterdag en zondag gratis opengesteld voor het publiek. Tussen 14.00 en 17.00 uur kunnen toeristen en eigen inwoners het kerkgebouw op het drukste punt van Noordwijk van binnen bewonderen. Bovendien hangen er momenteel tien religieuze schilderijen van Daniël Tavenier.


Noordwijk - Jeroenskerk Voor wie maar wil komen kijken. Om even te zitten. Om even rond te wandelen en te bewonderen: In dit museum, een stiltecentrum, een kerk, een oudheidkundig bewonderingswaardig gebouw. Met een rijk en eenvoudig interieur. Met een blik omhoog ziet u het prachtige (zon)licht dat door de ramen valt en het schitterende orgel. Vrijwilligers staan op verzoek voor u klaar om informatie te geven. Bovendien is er een folder met informatie in het Nederlands, Duits en Engels. En als u het gebouw weer verlaat valt uw blik als vanzelf op de fleurige bloementuin: Door vrijwilligers met verstand, hart en ziel aangelegd. De (wisselende) natuur brengt er kleur en fleur in. DAT is de OUDE JEROENSKERK in het centrum van Noordwijk Binnen. U kunt er terecht op de woensdagmiddagen van twee tot half vijf in de maanden juni, juli, augustus en september.


Noordwijkerhout De Protestantsekerk (Wittekerk) van Noordwijkerhout is vrijwel het hele jaar op woensdag en zaterdag van 11 - 12 uur geopend voor bezoek.


Rijswijk (ZH) - PKNvmNH Oude Kerk: mei t/m oktober, zaterdag 11.00-15.00 uur (2009BS)


Rijswijk ZH PKN Nieuwe Kerk aan de Steenvoordelaan 364 bij winkelcentrum "In de Boogaard" open op dinsdagen van 10:30 uur tot 12:30 uur


Rotterdam-Hillegersberg, PKNvmNH Hillegondakerk, Kerkdreef 2. Open: gehele jaar woensdag, 10.00-12.00 en zaterdag 10.30-12.30. Er is foto- en informatiemateriaal. (2009 BS)


Opmerkingen

Op de overleg pagina van deze pagina (opmerking Gravenhages-, is daar ook heen verplaatst)