Handelingen

Raerd, Buorren 9 - Laurentiuskerk

Uit Reliwiki


Algemene gegevens
Genootschap : PKN Hervormd
Gemeente : Súdwest Fryslân
Plaats : Raerd
Adres : Buorren 9
Provincie : Friesland
Jaar ingebruikname : 1815
Huidige bestemming : kerk
Naam kerk : Laurentius
Architect :
Monument-status : Rijksmonument 32309
Inventarisnummer : 09495

Geschiedenis

De kerk verving een Middeleeuwse kerk.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Hervormde kerk en toren op ruim omheind kerkhof. In 1814 herbouwde kerk met toren. De kerk bezit een fraaie 18e eeuwse inventaris t.w. preekstoel met trap, achterschot en klankbord en lezenaar, doophek met wapenpaneel, drie gezangborden, twee blokken banken met gesneden wangstukken en bekroningen; twee overhuifde banken tegen de zijmuren, vier grote zerken 16e en 17e eeuws, tegen de torenmuur twee 16e eeuwse. Twee rijkgesneden en een eenvoudiger rouwbord. Tweeklaviers orgel in 1816 gemaakt door J.A. Hillebrand, in 1863 gewijzigd door L. van Dam en Zonen, op balustrade met snijwerk. In 2012 is het orgel gerestaureerd door firma Reil en is oa de kas wit geschilderd. Klokkestoel met klok van J.N. Derck, 1762, diam. 131 cm. Mechanisch torenuurwerk G. de Looze, Leeuwarden, 1894, later voorzien van electrische opwinding.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 17 augustus 2010.

De Laurentiuskerk van de hervormde gemeente in Rauwerd (Friesland) beschikt weer over twee luidklokken. Na 67 jaar kreeg de toren vorige week dinsdag weer een ”vrouwenklok”, een klok met een wat hogere klank dan de ”mannenklok” die er al hing. Daarmee ging voor het dorp een wens in vervulling die al sinds de Tweede Wereldoorlog leefde. De klok is geplaatst door de firma Daelmans uit Stiphout en heeft ongeveer 15.000 euro gekost, meldt Willem Hansma van Stichting Restauratie Laurentiuskerk Raerd. De beide oorspronkelijke klokken werden tijdens de oorlog gevorderd door de Duitsers.

De nieuwe klok draagt de naam ”Benedictus” en heeft als tekst ”Vivos voco, Mortuos plango, Fulgura frango”, wat betekent: ”Ik roep de levenden, ik beween de doden, ik breek de bliksem.”

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Het orgel voor de restauratie van 2012