Handelingen

Putte, Putseweg 48 - Kapel Cluse ter Dunen

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 28 mei 2018 om 07:35 (aanvulling)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Kapel Cluse ter Dunen
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Woensdrecht
Plaats: Putte
Adres: Putseweg 48
Postcode: 4645RE
Jaar ingebruikname: 1964
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: na te gaan
Monument status: na te gaan

Geschiedenis

Kapel Cluse ter Dunen, beheerd door Zusters Franciscanessen.

Geschiedenis. Bron: bhic.nl

Verzorgings- en retraitehuis Villa Bieduinenhof in Putte

Paul Huismans bhic vertelde op 21 juni 2016 om 15:06 uur

Deze villa van de Antwerpse houtvester Servais staat ten oosten van de Putseweg en dateert uit 1883. Hij is gelegen aan een lange oprijlaan in de parkachtige omgeving van het landgoed Bieduinen. De Franciscanessen van Asten hadden er van 1948 tot 1952 een bejaardenhuis.

De familie Van Mierlo uit Essen (België) kocht villa Bieduinenhof in 1956, waarna de Franciscanessen van Oudenbosch er bejaarden uit de omgeving gingen verzorgen. Novicen maakten de gebouwen schoon, op 4 juni 1958 namen enkele zusters hun intrek en 15 september begonnen ze hun werk. In 1962 begon de bouw van kleinschalige, barakachtige gebouwen voor het retraite- en vakantiehuis Cluse ter Dunen. De woonomstandigheden van de zusters verslechterden dramatisch. In 1961 kregen ze vergunning voor de verbouw en uitbreiding van het rusthuis met een kapel aan de noordzijde. Kapel en sacristie werden in 1964 ingezegend. Tussen 1967 en 1970 kwam er naast de oude villa een nieuw gedeelte voor handenarbeid en recreatie en werd de keuken uitgebreid. Het ontwerp was van architect F. van Dooren uit Ossendrecht. Tot 1978 bleef de leiding bij de zusters, die al wel leken inschakelden.

De familie Van Mierlo, nog steeds eigenaar van de villa, vond een echtpaar bereid geestelijk minder begaafde kinderen een tehuis te geven in de villa. Sinds 1993 verblijft de stichting Titurel (een woon- en leefgemeenschap op antroposofische grondslag) op het landgoed Bieduinen.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.