Handelingen

Pieterburen, Hoofdstraat 74 - Petruskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Petruskerk
Genootschap: Ned. Hervormde Kerk
Provincie: Groningen
Gemeente: Het Hogeland
Plaats: Pieterburen
Adres: Hoofdstraat 74
Postcode: 9968AG
Sonneveld-index: 01151
Jaar ingebruikname: 1425
Architect:
Huidige bestemming: cultureel centrum
Monument status: Rijksmonument
14557 (Kerk)
14558(Toren)Geschiedenis

foto: © AvD

Historische kerk met toren. Als kerkgebouw buiten gebruik. Nu Cultureel Centrum.

In een gezamenlijke aanpak hebben de Stichting Oude Groninger Kerken, de Stichting Domies Toen en Wierde en Dijk de Petruskerk, botanische tuin en theeschenkerij aangepakt en gerestaureerd. Onder de naam van Domies Kerk en Toen zijn de kerk met het fraaie orgel, de botanische tuin met Domies Toenhoes en het gerestaureerde kerkhof de moeite van een bezoek meer dan waard. (57-07)

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Kerk

Hervormde KERK op kerkhof. Gotisch kerkgebouw bestaande uit een schip met jongere dwarsarm en overwelfd koor.

In de kerk rijk gesneden preekstoel met achterschot, klankbord en trap; bijpassend doophek, koorafsluiting uit hekwerk en guirlande-vormige vulling van de triumfboog. Twee koperen kaarsenhouders en vier kronen. Herenbank met gesneden bekroning en paneel. Banken met knoppen op de hoeken.

Orgel in 1901 gemaakt door F. Leichel en Zn. Ervoor een loos rugpositief, in 1701 gemaakt door Allart Meijer voor het Arp Schnitger-orgel dat in 1901 werd verkocht aan de Herv. Gemeente te Mensingeweer.

Vijf wapenborden waarvan twee 16e eeuws.

Toren

Toren van de Hervormde Kerk uit 1805. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan een van een anonieme gieter, 15e eeuw, diam. 70,2 cm. en een van A. van Utrecht, 1553, diam. 138,5 cm. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, 1628, is overgebracht naar Klooster Ter Apel.

In de botanische tuin bij de Hervormde Kerk staat een zonnewijzer van het type armillosfeer.

In de media

  • Uit Het Nieuws van den Dag, 8 Mei 1901.

In het kerkgebouw te Pieterburen (Gr.) is Zondagnamiddag het nieuwe orgel (vervaardigd door den Heer Friedrich Leichel te Lochem) in gebruik genomen. Ds. E.J. Offerhaus Bzn. hield eene toepasselijke rede. Algemeen is men zeer tevreden over het nieuwe instrument.

  • Uit Het Nieuws van den Dag, 15 Maart 1906.

Het prachtige houtsnijwerk in de Hervormde Kerk te Pieterburen (Gr.) wordt tegenwoordig deel voor deel aan eene scheikundige behandeling onderworpen, waardoor het bevrijd zal worden van de dikke verflaag. Reeds hebben de sierlijk uitgesneden balustrade voor het orgel en het koorgestoelte der vroegere Alberda's van Dijksterhuis hunne natuurlijke eikenhoutkleur herkregen. Wanneer ook de rijk gebeeldhouwde kansel en de boog boven den toegang tot het koor, waarin „Abrahams offerande" is uitgebeiteld, op deze wijze zullen behandeld zijn, zullen de fijne vormen van dit kunstwerk eerst goed aan het licht komen,

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 1 april 2008.

Scholieren van het Hogeland College in Uithuizen gaan deze week een dag naar Pieterburen voor een maatschappelijke stage. De klas gaat aan de slag in de dorpskerk en de pastorietuin. Behalve voor praktische werkzaamheden is er ook ruimte voor ontdekkingstochten in de kerk en op het terrein.

Het is dit jaar de tweede keer dat leerlingen aan de slag gaan in Pieterburen. Vorig jaar werd de stage ontwikkeld in het kader van het project Sociale Duurzaamheid van het Landelijk Gebied. Hierin werken de Stichting Oude Groninger Kerken, Landschapsbeheer Groningen en het Agrarisch Jongerenkontakt samen om maatschappelijke stages op het gebied van duurzaamheid aan te bieden aan het voortgezet onderwijs. Onder duurzaamheid verstaan de organisaties: op een positieve en besparende manier gebruikmaken van natuur en erfgoed, zonder schade aan te richten.

Het doel van de stagedag is de leerlingen te laten ontdekken dat kerk en tuin al eeuwen een rol spelen in het dorp en het landschap. De kerk is een monument waarvoor maatschappelijke draagkracht bestaat; het gebouw is gerestaureerd en er vinden volop activiteiten plaats. De tuin wordt op ecologische manier onderhouden.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Orgel