Handelingen

Overleg

Woensdrecht, Dorpsstraat - Jozef (16e - 1944)

Uit Reliwiki

Volgens dit artikel was deze kerk ontworpen door P.J. Soffers. Is er een bron voor de naam Van Genk? Archimon (overleg) 20 jan 2017 11:54 (CET)

Na enig zoeken kom ik ook in een andere bron de naam Soffers tegen. Maar een andere m.i. tamelijk betrouwbare bron meldt C.P. van Genk. Zelf ben ik nooit in Woensdrecht geweest. Ik weet het niet. 3 opmerkingen: 1. Zelf kan ik niets vinden over C.P. van Genk, wel over P.J. van Genk; dit raadsel moet ook nog worden opgelost. 2. Gegeven het jaartal van de kerk (1883) zou ik denken dat Soffers niet meer voor het ontwerp in aanmerking is gekomen (opdracht Bisdom Breda), wel een Van Genk. 3. Op de afbeeldingen die ik tegenkom, oude ansichtkaarten, zie ik alleen een oude torenruine, die al in 1883 een losstaande "stompe toren" was, dit is volgens mij dus nooit de toren van een in 1944 verwoeste kerk geweest, want deze stompe toren stond elders in Woensdrecht. Hopelijk weet iemand anders meer.... JvN (overleg) 20 jan 2017 15:12 (CET)

Hetzelfde artikel stond ook in De Tijd, toch een goed geïnformeerd tijdschrift voor zover ik weet. Deze pagina over de kerk toont een gebouw dat me meer in de geest van Soffers lijkt te zijn gebouwd dan door een van de broers Van Genk, die toch een redelijk vergelijkbare stijl hadden. Welke bron heb jij? Wel wordt bevestigd dat deze kerk inderdaad niets te maken had met de zgn. stompe toren. Dus wel degelijk een, weliswaar late, Soffers lijkt me. Nu heb ik over deze man bijzonder weinig informatie kunnen vinden maar volgens dit artikel leefde hij van 1820 tot 1910. Mogelijk was hij in 1883 nog niet helemaal verdrongen. Archimon (overleg) 20 jan 2017 16:28 (CET)