Handelingen

Ouddorp, Preekhillaan 3 - Eben Haëzerkerk (1983 - 2010)

Uit Reliwiki

Versie door Ouddorp (Overleg | bijdragen) op 13 mei 2013 om 14:57


Algemene gegevens
Genootschap : Hersteld Hervormde Kerk
Gemeente : Goeree-Overflakkee
Plaats : Ouddorp
Adres : Preekhillaan 3
Provincie : Zuid-Holland
Jaar ingebruikname : 1983
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk : Eben Haëzer
Architect :
Monument-status:
Inventarisnummer : 02837

Geschiedenis

Voormalig verenigingsgebouw. Later kerk. In 2004 Hersteld Hervormde Gemeente. Het gebouw is eigendom van de Stichting Eben Haëzer. Het orgel in HHK Eben Haëzer is vorig jaar al uitgebreid. Het is nu een “daadkrachtiger” orgel geworden. De uitbreiding is uitgevoerd door Bernhardt H. Edskes orgelbouw te Middelstum.


In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 23 februari 2010.

De hersteld hervormde gemeente in Ouddorp gaat een kerkzaal bouwen aan kerkelijk centrum Eben-Haëzer aan de Preekhillaan. Zondag heeft de gemeente de dorpskerk aan de Weststraat verruild voor een tijdelijk onderkomen in de sporthal van multifunctioneel centrum Dorpstienden.

De gemeenteleden zijn akkoord gegaan met de verbouwing van Eben-Haëzer. Er komt een kerkzaal met 1100 zitplaatsen en een galerij met 200 zitplaatsen. Daarvoor heeft de gemeente een naastliggend perceel aangekocht. In de drukke zomermaanden kan het oude gedeelte van Eben-Haëzer nog eens 375 mensen herbergen.

De kerkzaal wordt achthoekig en heeft, de toren niet meegerekend, een hoogte van 18 meter. Architecten­bureau Born uit Middelharnis ontwierp het gebouw. De kosten zijn begroot op 3,5 miljoen euro, aldus gemeentelid B. Flikweert.

Volgens hem is de burgerlijke gemeente positief over de plannen. De vergunningen zijn naar verwachting eind dit jaar rond. Daarna kan de eerste schop de grond in.

De hersteld hervormde gemeente had volgens de voorziening die de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) in november 2009 trof, gebruik kunnen blijven maken van de dorpskerk. Volgens Flikweert zijn de kosten om de dorpskerk te huren echter hoog en is het aanpassen van kerktijden met het oog op de te vervullen predikbeurten lastig.

Uit Kerknieuws (IKON), 24 februari 2010.

De hersteld hervormde gemeente in het Zuid-Hollandse Ouddorp wil niet langer de dorpskerk met de veel kleinere protestantse gemeente delen. Het gaat om een principekwestie en dus gaat de gemeente een nieuwe kerk bouwen.

De hersteld hervormde gemeente heeft toestemming om de dorpskerk met de protestantse gemeente te delen. De kerk is eigendom van de protestantse gemeente. Op deze manier delen de twee gemeenten de kosten van het kerkpand. "We hebben altijd gezegd dat we niet mee willen werken aan de stichting van een protestantse gemeente", vertelt A. Lokker, voorzitter van de kerkvoogdij van de hersteld hervormde gemeente en dus vond afgelopen zondag de laatste hersteld hervormde dienst in de dorpskerk plaats.

"Er is geen sprake van een haatdragende situatie tussen de twee gemeenten", aldus Lokker, "maar door het kerkgebouw te delen, steunen we ook de protestantse gemeente, en dat is tegen onze principes".

Een nieuw te bouwen kerkzaal die plaats kan bieden aan meer dan 1000 personen moet naast het verenigingsgebouw Eben Haëzer verrijzen. Lokker hoopt dat de bouwplannen voor de zomervakantie goed zijn gekeurd (bedoeld wordt: "zijn goedgekeurd").

Uit Reformatorisch Dagblad, 20 juli 2010.

De gemeente Goedereede gaat alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat de hersteld hervormde gemeente (hhg) te Ouddorp een nieuw kerkgebouw kan realiseren aan de Preekhillaan in Ouddorp. Dat is uitgesproken in een intentieverklaring die de twee partijen op 8 juli hebben ondertekend.

Voor de bouw is een bestemmingsplanwijziging nodig. De gemeente heeft aangegeven aan die aanpassing te willen meewerken. „We vragen wel speciale aandacht voor het informeren van belanghebbenden in de directe omgeving bij de verdere uitwerking van de plannen door het kerkbestuur”, aldus wethouder F.J. Tollenaar, portefeuillehouder Ruimtelijke Ontwikkeling van de gemeente Goedereede. De bouw kan worden gestart zodra de bestemmingsplanprocedure doorlopen is.

De gemeente komt nu samen in een sporthal van multifunctioneel centrum Dorpstienden. Het nieuwe kerkgebouw moet aansluiten op het bestaande verenigingsgebouw Eben-Haëzer. Er komen een kerkzaal met 1100 zitplaatsen en een galerij met 200 zitplaatsen.

De hersteld hervormde gemeente had volgens de voorziening die de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) in november 2009 trof, gebruik kunnen blijven maken van de Dorpskerk. Volgens de hersteld hervormde gemeente zijn de kosten om de Dorpskerk te huren echter hoog en is het aanpassen van kerktijden met het oog op de te vervullen preekbeurten lastig.

Uit Reformatorisch Dagblad, 30 augustus 2011.

De hersteld hervormde gemeente te Ouddorp en de burgerlijke gemeente Goedereede, waar Ouddorp onder valt, hebben deze maand een overeenkomst getekend voor de bouw van een kerk­gebouw aan de Preekhillaan in Ouddorp.

Met de „anterieure overeenkomst” beloven burgerlijke en kerkelijke gemeente samen te werken aan een oplossing voor de kerk. In zo’n vrijwillige overeenkomst staan alle voorwaarden die voor beide partijen van belang zijn. Voor Ouddorp en Goedereede zijn dat onder andere afspraken wat betreft de financiën en de inrichting van het perceel waarop de kerk moet worden gebouwd.

Voor het bestaande verenigings­gebouw, de nieuwe kerk en de uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen is een nieuw bestemmingsplan gemaakt. Daarin staat onder andere dat de woning Diependorst 18a wordt gesloopt ten behoeve van de parkeerplaatsen.

De reactietermijn voor het bestemmingsplan is gesloten. De gemeente onderzoekt nu de reacties op het bestemmingsplan en hoopt hierover op 13 oktober een besluit te nemen. Als dat goed uitpakt voor de hersteld hervormde gemeente, is het mogelijk dat er nog dit jaar een bouwvergunning wordt afgegeven.

De hersteld hervormde gemeente te Ouddorp wil al langer een kerk bouwen aan de Preekhillaan, tegen het kerkelijk verenigingsgebouw Eben-Haëzer. Voor ongeveer 3,5 miljoen euro zal er een kerk verrijzen met 1077 zitplaatsen.

De gemeente Ouddorp krijgt binnenkort een predikant. Ds. D. Zoet uit Ouderkerk aan den IJssel maakte in juli bekend het beroep naar Ouddorp aan te nemen. Hij doet op 7 oktober intrede in Ouddorp.

Orgel

Het orgel is in 1990-1991 gebouwd door David Kunst (Oostburg).

Dispositie
  • Manuaal: Holpijp 8' bas/discant - Praestant 4' - Gemshoorn 4' bas/discant - Quint 3' bas/discant - Octaaf 2' - Mixtuur 1' 3 sterk bas/discant.
  • Pedaal: Bourdon 16'.
  • Pedaalkoppeling.
  • Tremulant.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1.

Afbeeldingen

<Gallery> Afbeelding:Ouddorp H.H.K.Eben Haezer.JPG Afbeelding:Ouddorp H.H.K.Eben Haezer (1).JPG Afbeelding:Ouddorp H.H.K.Eben Haezer (2).JPG Afbeelding:Ouddorp H.H.K.Eben Haezer (3).JPG Afbeelding:Ouddorp H.H.K.Eben Haezer (4).JPG Afbeelding:Ouddorp Eben Haezer Kunst 1991.jpg <Gallery>