Handelingen

Oud-Beijerland, Maseratilaan 1 - Anatothkerk

Uit Reliwiki

Versie door JvN (Overleg | bijdragen) op 25 sep 2019 om 12:09 (aanvulling)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Anathothkerk
Genootschap: Hersteld Hervormde Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Hoeksche Waard
Plaats: Oud Beijerland
Adres: Maseratilaan 1
Postcode: 3261NA
Jaar ingebruikname: 2008
Architect: Archb. Born, Middelharnis
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Zaalkerk met flinke dakruiter.

Vrijdag 22 juni 2007 is aan de Langeweg/Maseratilaan de eerste paal geslagen voor een nieuwe Hersteld Hervormde kerk. Het ontwerp is van architectenbureau Born uit Middelharnis.

Geschiedenis; bron: hhg-oud-beijerland.nl, 2007

Kerkgebouw

'Anathoth'

Ons kerkgebouw draagt de naam 'Anathoth'. Deze naam komt in de Bijbel voor in Jeremia 32:7-9: „Koop toch mijn veld, hetwelk is bij Anathoth, dat in het land van Benjamin is.” Daar koopt de profeet Jeremia dus een akker die later Anathoth wordt genoemd. De betekenis van het woord Anathoth is: ”Hoorder der gebeden” of ”Gebedsverhoring”.

De nieuwe kerk heeft in totaal 550 zitplaatsen. Verder is er een galerij waarop 120 mensen kunnen zitten. Deze is echter nog niet ingericht omdat er beneden voorlopig voldoende plaats is. Door het openen van schuifwanden kunnen twee zalen met eveneens 120 plekken bij de kerkzaal worden betrokken. De inrichting van de kerk is vrij klassiek gehouden. De banken en het liturgisch centrum zijn gemaakt van sipo-mahonie, op de vloeren ligt zwart leisteen. De kerk heeft overal vloerverwarming, een eigen opbaarruimte, een keuken, een crèche met een aparte babyruimte en een kantoortje voor de koster. Om het "klassieke karakter" te benadrukken hangen er drie kroonluchters in de kerk. De kerk telt 107 parkeerplaatsen. Naast de kerk is een pastorie gebouwd.

Het bedehuis is een ontwerp van architectenbureau Born uit Middelharnis. De bouw van de kerk en pastorie is uitgevoerd door een aannemersbedrijf uit Middelharnis. Onder leiding van de Commissie Zelfwerkzaamheid is er veel werk verricht door vrijwilligers.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 7 juni 2006.

De hersteld hervormde gemeente van Oud-Beijerland kan waarschijnlijk begin volgend jaar de bouw van een kerk starten. Het ontwerp omvat een kerk met bijzalen en een pastorie. De plannen zijn nagenoeg rond en na de zomervakantie wordt het bestek gemaakt, waarna aannemers kunnen inschrijven en de aanbesteding zal plaatsvinden, zo zegt ds. L. Groenenberg.

De leden komen nu nog samen in het kerkgebouw van de plaatselijke gereformeerde gemeente. Volgens ds. Groenenberg gaat dat, afgezien van de aangepaste kerktijden, prima. Ook qua ruimte gaat het goed.

Er zijn gemiddeld zo’n 450 kerkgangers, terwijl er 700 plaatsen zijn.

Het probleem ligt vooral bij de noodzaak van zalen voor onder andere catechisaties. Momenteel wordt daarvoor het voormalige kerkgebouw van de gereformeerde gemeente gebruikt, dat al enkele jaren leegstaat. Deze kerk wordt binnenkort gesloopt. Voor bijeenkomsten van verenigingen kan ook de kerk van de gereformeerde gemeente worden gebruikt. De hersteld hervormde gemeente zoekt nog naar een plaats voor de catechisaties.

Het nieuwe pand komt schuin tegenover de kerk van de gereformeerde gemeente te staan. Het krijgt 550 zitplaatsen, met mogelijkheden voor uitbreiding.

Uit Reformatorisch Dagblad, 30 oktober 2007.

De hersteld hervormde gemeente te Oud-Beijerland is begonnen met de bouw van een eigen kerk en pastorie aan de Langeweg in de Zuid-Hollandse plaats. In de gemeente leefden al langer plannen om te komen tot de bouw van een eigen kerk. Nadat er grond beschikbaar kwam, heeft men besloten de plannen ten uitvoer te brengen.

Na een korte meditatie heeft de predikant van de gemeente, ds. L. Groenenberg, zaterdag de eerste steen gelegd van de nieuwe kerk. Ook de kinderen van de gemeente konden een steen metselen. Tijdens de bijeenkomst werd bekendgemaakt dat het bouwfonds, dat al een aantal jaren bestaat, op enkele euro’s na 1 miljoen euro telt.

De nieuwe kerk krijgt 550 zitplaatsen. Verder komt er een galerij waarop 150 zitplaatsen gerealiseerd kunnen worden. Met het openen van een schuifwand kan een zaal bij de kerkzaal worden gevoegd, zodat er nog eens 150 zitplaatsen beschikbaar komen. Bij de kerk worden 96 parkeerplaatsen aangelegd.

De hersteld hervormde gemeente te Oud-Beijerland telt ongeveer 450 leden. Op dit moment kerkt de gemeente in het kerkgebouw van de plaatselijke gereformeerde gemeente. Het is de bedoeling dat het kerkgebouw en de pastorie, die ruim 3,2 miljoen euro gaan kosten, in de zomer van 2008 klaar zijn.

Uit Reformatorisch Dagblad, 9 december 2008.

De hersteld hervormde gemeente in Oud-Beijerland neemt woensdag haar nieuwe kerkgebouw aan de Maseratilaan in gebruik. Ds. L. Groenenberg, voormalig predikant van de gemeente, zal samen met de komende predikant ds. P. Korteweg en consulent ds. A. de Groot de dienst leiden. De hersteld hervormde gemeente kerkte in het gebouw van de gereformeerde gemeente te Oud-Beijerland.

De nieuwe kerk heeft in totaal 550 zitplaatsen, aldus A. van der Zwaan, voorzitter van de bouwcommissie. Verder is er een galerij waarop 120 mensen kunnen zitten. Die is echter nog niet ingericht omdat er beneden voorlopig voldoende plaats is. Door het openen van schuifwanden kunnen twee zalen met eveneens 120 plekken bij de kerkzaal worden betrokken.

De inrichting van de kerk is vrij klassiek gehouden. Van der Zwaan: „We wilden het een echte kerk laten zijn.” De banken en het liturgisch centrum zijn gemaakt van sipo-mahonie, op de vloeren ligt zwart leisteen.

De kerk heeft overal vloerverwarming, een eigen opbaarruimte, een keuken, een crèche met een aparte babyruimte en een kantoortje voor de koster. Om het „klassieke karakter” te benadrukken hangen er drie kroonluchters in de kerk. Er is een geavanceerd alarmeringssysteem dat ervoor zorgt dat automatisch alle tussendeuren sluiten. De kerk telt 107 parkeerplaatsen. Naast de kerk is een pastorie gebouwd.

Het bedehuis is een ontwerp van architectenbureau Born uit Middelharnis. De klus is uitgevoerd door een aannemersbedrijf uit Middelharnis. Onder leiding van de commissie zelfwerkzaamheid is er veel werk verricht door vrijwilligers. De totale bouwkosten bedragen 3,6 miljoen euro.

Uit Reformatorisch Dagblad, 8 oktober 2010.

Op de hoek Langeweg-Maseratilaan in Oud-Beijerland verrijst sober en stoer de kerk van de hersteld hervormde gemeente. Het is de enige kerk in Nederland met de naam Anatoth. De Anatothkerk werd in december 2008 in gebruik genomen. De kerkenraad had vooraf aan de leden gevraagd voorstellen in te dienen voor een naam voor de nieuwe kerk. Er werden allerlei bekende namen genoemd: Rehobothkerk, Eben-Haëzerkerk, Bethelkerk, Zuiderkerk, Goede Herderkerk. „De kerkenraad besloot de naam Anatoth te kiezen”, zegt ouderling A. Plug. „We vonden de betekenis van die naam erg passend, en het is ook nog eens geen alledaagse naam.”

Anatoth komt in de Bijbel voor in Jeremia 32:7-9: „Koop toch mijn veld, hetwelk is bij Anatoth, dat in het land van Benjamin is.” Daar koopt de profeet Jeremia dus een akker die later Anatoth wordt genoemd. De betekenis van het woord is: ”Hoorder der gebeden” of ”Gebedsverhoring”. Die naam past goed bij ons kerkgebouw, zegt Plug. „We hebben het als een verhoring van het gebed ervaren dat deze locatie werd aangeboden en dat wij in redelijk korte tijd hier een eigen kerk konden realiseren. Dus de naam Anatoth was wel erg toepasselijk.”

De kerkzaal is klassiek ingericht met mahoniehouten meubilair. De kansel is gemaakt door gemeenteleden. Op de galerij links staat een orgel van de firma Johannus uit Ede. De grote galerij is nog niet ingericht, dat komt wellicht later. Er zijn 525 zitplaatsen. Dit worden ’s zondags allemaal benut. „Het is een jonge gemeente, met veel kinderen en veel jongeren. En er zit nog steeds een beetje groei in”, zegt ouderling Plug.

In december 2008 werd de kerk officieel in gebruik genomen. De naam Anatoth staat echter nog niet op de gevel. Een gemeentelid is daar nog mee bezig. „Het is de bedoeling dat de naam er dit jaar nog op komt.”

Afbeeldingen